EU

Neočekivani pad BDP-a europodručja u prvom tromjesečju 2023., Poljska ostvarila najveći rast

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Bruto domaći proizvod (BDP) europodručja neočekivano je pao za 0,1% u prvom tromjesečju 2023., prema drugom čitanju Eurostata koje je objavljeno u četvrtak. Izvorno je procijenjeno da će gospodarstvo eurozone ostvariti tromjesečni rast od 0,1% u razdoblju od siječnja do ožujka. Međutim, tržišne prognoze ukazivale su na stagnaciju gospodarstva eurozone tijekom tri mjeseca do ožujka.

Bruto domaći proizvod (BDP) europodručja neočekivano je pao za 0,1% u prvom tromjesečju 2023., prema Eurostatu. Izvorno je procijenjeno da će gospodarstvo eurozone ostvariti tromjesečni rast od 0,1% u razdoblju od siječnja do ožujka. Međutim, tržišne prognoze ukazivale su na stagnaciju gospodarstva eurozone tijekom tri mjeseca do ožujka.

S druge strane, BDP u EU je porastao za 0,1% u odnosu na prethodni kvartal. Eurostat je također revidirao podatke za četvrti kvartal 2022., koji su pokazali pad od 0,1% u eurozoni i 0,2% u EU.

Poljska je zabilježila najveći rast među zemljama članicama s rastom od 3,8% u razdoblju od siječnja do ožujka u usporedbi s prethodnim kvartalom. Nakon Poljske, slijede Luksemburg s rastom od 2,0% i Portugal s rastom od 1,6%.

Nasuprot tome, irsko gospodarstvo je najviše opalo s padom BDP-a od 4,6% u tromjesečnom izračunu. Slijede Litva s padom od 2,1% i Nizozemska s padom od 0,7%.

Kada je riječ o godišnjoj razini, gospodarstvo eurozone i EU-a je poraslo za 1% u prvom kvartalu 2023. Godišnji rast usporio je u odnosu na prethodno tromjesečje, kada je iznosio 1,8% u eurozoni i 1,7% u EU.

Pojam dana

ETF fondovi

Exchange-Traded Funds (ETFs) ili burzovno utrživi fondovi su relativno nova inovacija u svijetu investiranja, a pojavili su se u SAD-u krajem 80-ih godina prošlog stoljeća