EU

Njemačke tvrtke oborile rekord u isplati dividendi: Evo koliko će iznositi ove godine

Fondovi.hr
Fondovi.hr

100 najvećih burzovnih kompanija u Njemačkoj ove će godine vjerojatno postaviti novi rekord distribucije sa 62 milijarde eura. analitičari očekuju rast dividende u prosjeku za deset posto.

Sezona dividendi je pred nama, a njemački dioničari mogu se veseliti velikim isplatama. Prema prognozi DZ banke, 100 najvećih njemačkih kompanija isplatit će ukupno 62 milijarde eura u 2023. godini za prošlu financijsku godinu. To je novi rekord i povećanje od oko deset posto u odnosu na prethodnu godinu, kada su dividende za financijsku 2021. godinu iznosile ukupno 56,5 milijardi eura, unatoč krizi.

Automobilska industrija je i dalje glavni isplatitelj dividendi, sa 28 posto ukupne isplate, dok industrijski sektor ima sudjeluje s gotovo 15 posto, a osiguranje dvanaest posto udjela u ukupnim dividendama. Mercedes Benz Grupa je opet kralj dividendi, s raspodjelom od 5,6 milijardi eura.

Mjereno u apsolutnim brojkama, Dax 40 dividendni prinos trenutno iznosi 3,5 posto, što je prema DZ banci u rangu višegodišnjeg prosjeka. Pozitivan trend dividendi pripisuje se činjenici da tvrtke žele zadržati svoje dividende stabilnima čak i u kriznim vremenima te da je dobit većine tvrtki uspjela pozitivno iznenaditi unatoč teškom okruženju.

Analitičar trenutno ne vidi znakove da bi se isplate dividende mogle negativno razvijati u budućnosti, što ukazuje na dobre izglede za dioničare u narednim godinama.