EU

Njemački gospodarski moral pogoršao se u travnju

Fondovi.hr
Fondovi.hr

ZEW pokazatelj ekonomskog raspoloženja za Njemačku pao je na 4,1 u travnju u odnosu na 13. ožujka

Gospodarski sentiment u Njemačkoj neočekivano je pao u travnju u usporedbi s mjesec dana prije, jer je tržište procijenilo rast, prema podacima koje je u utorak objavio institut za ekonomska istraživanja.

Indikator ekonomskog sentimenta za Njemačku Leibniz Centra za europska ekonomska istraživanja (ZEW) pao je drugi mjesec zaredom na 4,1 u travnju, u odnosu na 13. u ožujku.

Očitavanje sugerira da se u idućih šest mjeseci ne očekuje značajan oporavak gospodarske situacije.

S druge strane, indeks trenutnih uvjeta u najvećem europskom gospodarstvu skočio je u travnju na minus 32,5 bodova, što je rast od 32,4 boda u odnosu na prethodni mjesec.

Čelnik ZEW-a Achim Wambach naglasio je da je ekonomski moral pogođen mogućom globalnom bankovnom krizom osim stalne inflacije i stroge monetarne politike.

"S pozitivne strane, čini se da je izbjegnuta opasnost od akutne međunarodne krize financijskog tržišta: očekivanja zarada banaka i osiguravajućih društava poboljšana su u usporedbi s prethodnim mjesecom i ponovno su jasno u pozitivnom području", rekao je Wambach.

ZEW pokazatelj ekonomskog raspoloženja za eurozonu također je pao za 3,6 bodova na mjesečnoj razini na 6,4 u travnju.

Ocjena trenutne situacije u zoni jedinstvene valute od ožujka je porasla za 14,4 boda na 30,2 boda.

Pojam dana

ETF fondovi

Exchange-Traded Funds (ETFs) ili burzovno utrživi fondovi su relativno nova inovacija u svijetu investiranja, a pojavili su se u SAD-u krajem 80-ih godina prošlog stoljeća