Tema

Nova era za dionice: START umjesto FAANG

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Ulagatelji su se godinama okretali prema popularnim FAANG dionicama (Facebook/Meta, Amazon, Apple, Netflix, Google/Alphabet) kao izvoru rasta i dobiti. Međutim, postoji nova prilika za ulaganje u dionice koje bi mogle ponuditi bolje izvedbe od FAANG-a.

Ulagatelji su se godinama okretali prema popularnim FAANG dionicama (Facebook/Meta, Amazon, Apple, Netflix, Google/Alphabet) kao izvoru rasta i dobiti. Međutim, postoji nova prilika za ulaganje u dionice koje bi mogle ponuditi bolje izvedbe od FAANG-a.

Riječ je o dionicama tržišta u razvoju, posebno onima koje su uključene u START (Samsung Electronics, Tencent, Alibaba, Reliance, TSMC).

Dionice tržišta u razvoju imaju golem potencijal, smatra Tim Love, direktor u GAM Investmentsu, Prema Loveu, dionice na tržištima u nastajanju mogle bi se čak razvijati jednako snažno kao što se dogodilo nakon završetka krize izazvane Sars-Cov-1, kada su dionice iz zemalja u nastajanju porasle za oko 400 posto. Love ističe da tržišta u nastajanju pokazuju znakove poboljšanja, a središnje banke na tim tržištima ublažavaju politiku pooštravanja.

Zašto bi investitori trebali obratiti pažnju na START dionice? Za razliku od FAANG-a, START kompanije su raznolikije i imaju solidan rast, konkurentske i tehnološke prednosti s dominantnim tržišnim pozicijama u svojim industrijama. Zahvaljujući uvjerljivim izvorima kapitala, oni su također u dobroj poziciji za politiku povrata koja je prilagođena dioničarima. START, koji čini 18 posto MSCI EM indeksa, nudi izvrsnu priliku za ulaganje u priču o transformaciji tržišta u razvoju.

Međutim, Love također navodi neke rizike za ove dionice, poput geopolitike i neposlušnosti središnjih banaka. Činilo se da odnosi između SAD-a i Kine donekle popuštaju, ali eskalacija je i dalje predstavljala rizik i bila bi značajan nedostatak za tri naslova START-a iz Kine.

Unatoč rizicima, investitori koji su spremni prihvatiti te rizike mogu se naći u prilici da ostvare veće povrate na svom ulaganju u dionice START tvrtki u odnosu na popularne FAANG dionice. To je posebno zanimljivo jer dionice tržišta u razvoju pokazuju znakove kraja godina slabosti u odnosu na razvijena tržišta, a s porastom domaće potražnje, paketima reformi.

S druge strane, FAANG tvrtke su imale veliki utjecaj na tržište u proteklom desetljeću, ali postoji zabrinutost da su možda prenapuhane i da su njihovi najbolji dani iza njih. FAANG tvrtke su bile lideri u tehnološkom sektoru, a njihove dionice su se koristile kao sigurna luka za mnoge investitore. Međutim, s obzirom na to da su cijene njihovih dionica porasle iznad razumnih granica, neki stručnjaci predviđaju da će se trend okrenuti u korist dionica tržišta u razvoju.

Uz to, FAANG tvrtke su također suočene s povećanom regulacijom u SAD-u i drugim zemljama, a nedavni skandali u vezi privatnosti i manipulacijom tržišta dodatno su pritisnuli dionice tih tvrtki. S druge strane, START tvrtke nisu toliko podložne regulaciji i ne suočavaju se s takvim pritiscima.

Ukratko, tržišta u nastajanju pružaju izvrsne mogućnosti ulaganja za ulagače koji traže rast i priliku za profitabilnost. START tvrtke su vrlo privlačne zbog svoje raznolikosti i potencijala za rast, kao i njihovih snažnih tržišnih pozicija i izvora kapitala. Dok FAANG tvrtke i dalje ostaju snažne, postoje znakovi da su njihovi najbolji dani iza njih, a tržišta u razvoju predstavljaju novu era za ulaganja u tehnološki sektor.