Market Pulse

Novčani fondovi u SAD-u privukli više od 300 milijardi dolara u četiri tjedna

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Imovina pod upravljanjem novčanih fondova u SAD-u dosegla je rekordnih 5,1 trilijun dolara dok ulagači traže sigurnost od previranja u bankarskoj industriji

Američki novčani fondovi privukli su više od 300 milijardi dolara u četiri tjedna, što je najbrži tempo priljeva od 2020. jer ulagači tražili sigurnost od previranja u bankarskoj industriji.

Ukupna imovina pod upravljanjem dosegla je rekordnih 5,1 trilijuna dolara, prema analitičarima Bank of America, koji su također napomenuli da bi priljevi mogli biti sljedeći potencijalni balon i dalje navode da su se prethodna povećanja klase imovine poklopila s krajem Fed-ovih ciklusa pooštravanja pa do recesije 2008. i 2020. godine.

Novčani fondovi u SAD-u postaju sve popularniji jer se ulagači odlučuju za sigurnije oblike ulaganja usred nedavne nestabilnosti tržišta.

Neke prednosti novčanih fondova su da mogu ponuditi diversifikaciju i visoku likvidnost uz relativno nizak profil rizika. Međutim, vrijedno je napomenuti da su povijesno imali niske povrate zbog svoje relativne sigurnosti.

Tijekom prošlog desetljeća, u SAD-u, rekordno niske kamatne stope smanjile su prinose novčanih fondova i potaknule rizičniju imovinu kao što su tehnološke dionice.

Fidelity Money Market Fund (SPRXX) ostvario je povrat od 0,76% godišnje tijekom proteklih deset godina, u usporedbi s povratom od 9,5% S&P 500 indeksa.

Međutim, povećanje kamatnih stopa Federalnih rezervi preokreće plimu u korist tržišta novca. Fidelityjev SPRXX ostvario je povrat od 0,69% u samo prva dva mjeseca ove godine, generirajući sedmodnevni prinos od gotovo 4,5%.

U međuvremenu, dionice su se pokolebale zbog monetarnog stezanja od strane Fed-a, zajedno s nedavnim previranjima u bankarskom sektoru uzrokovanim kolapsom Silicon Valley Banke (SVB) i Signature Banke.

Sredstva tržišta novca uobičajeno se koriste za očuvanje kapitala i stvaranje prihoda te mogu ponuditi atraktivnu opciju za parkiranje gotovine i čekanje da se volatilnost tržišta smiri.