U fokusu

Nvidia: Kucanje na vrata kluba kompanija s tržišnom kapitalizacijom od trilijun dolara

Fondovi.hr
Fondovi.hr

U proteklih 23 godine samo osam kompanija diljem svijeta je ostvarilo tržišnu kapitalizaciju veću od 1 trilijuna američkih dolara. Nvidia, vodeća tehnološka tvrtka, doživjela je značajan skok od 190 milijardi dolara u tržišnoj vrijednosti ovaj tjedan.

U proteklih 23 godine samo osam kompanija diljem svijeta je ostvarilo tržišnu kapitalizaciju veću od 1 trilijuna američkih dolara. Nvidia, vodeća tehnološka tvrtka, doživjela je značajan skok od 190 milijardi dolara u tržišnoj vrijednosti ovaj tjedan.

S tim značajnim rastom, Nvidia se čini spremnom ući u prestižni klub trilijun dolara. Međutim, prije nego što se zagrebemo u izglede tvrtke, važno je proučiti trenutno stanje ove ekskluzivne grupe i procijeniti potencijal Nvidie.

Klub trilijun dolara: Smanjenje broja članova

Tijekom uspona tržišta 2021. godine, prvobitno je postojalo sedam kompanija s tržišnom kapitalizacijom većom od 1 trilijuna dolara. Međutim, osmi član, PetroChina, koji je debitirao na Šangajskoj burzi 2007. godine, od tada nije dosegnuo tu vrijednost.

Trenutno u Klubu trilijun dolara ostaje pet članova: Apple, Microsoft, Aramco, Alphabet i Amazon. S recentnim rastom, Nvidia je na pragu pridruživanja ovoj elitnoj grupi.

Glavni izvršni direktor Nvidie, Jensen Huang, tvrdi da je potražnja za njihovim AI čipovima tek počela, označavajući početak desetogodišnjeg ciklusa. Međutim, stručnjaci upozoravaju da takve izjave mogu pridonijeti stvaranju balončića, privlačeći male ulagače s visokim očekivanjima. Omjer vrijednosti poduzeća u odnosu na prodaju (EV/Prodaja) Nvidie za sljedećih 12 mjeseci iznosi 22,3 puta. Taj financijski omjer mjeri koliko bi koštalo kupiti vrijednost poduzeća u odnosu na njegovu prodaju. Dionice s većim omjerima EV/Prodaja obično imaju lošiji prinos od onih s nižim omjerima. Iako je potencijal AI-ja značajan, investitorima se savjetuje oprez s obzirom na trenutne vrijednosti.

Ključni rizici koji stoje pred Nvidiom

  1. Napetosti između SAD-a i Kine: Trenutne napetosti između Sjedinjenih Američkih Država i Kine rezultiraju ograničenjima izvoza američkih čipova u Kinu, što predstavlja značajan rizik za globalni lanac opskrbe čipovima, što može utjecati na Nvidiu.

  2. Kemikalije perfluoroalkilne (PFAS) skupine: Proizvodnja poluvodiča koristi kemikalije perfluoroalkilne skupine (PFAS) koje su se pokazale kao uzročnici ozbiljnih bolesti, uključujući rak. Međutim, industrija nema jeftinu i očiglednu alternativu za PFAS, što može dovesti do povećanja troškova proizvodnje mikročipova u budućnosti, što utječe na troškove Nvidie.

  3. Rast potrošnje električne energije: Očekuje se da će u narednim godinama rapidno porasti potrošnja električne energije zbog električnih vozila, umjetne inteligencije i podatkovnih centara. Međutim, proizvodnja električne energije i nadogradnje mreže možda neće moći pratiti taj rast, što predstavlja izazov za Nvidiju i druge tvrtke u ovom sektoru.

Dok Nvidia stoji na rubu ulaska u Klub trilijun dolara, njeni izgledi ostaju obećavajući, ali ne bez rizika. Ekspanzija tvrtke na tržište umjetne inteligencije i optimistična vizija njenog čelnika doprinose nedavnom rastu. Međutim, investitori trebaju biti oprezni zbog visokog omjera EV/Prodaja i potencijalnih izazova povezanih s geopolitičkim napetostima, ekološkim pitanjima i sve većom potražnjom za električnom energijom.

Sposobnost Nvidie da se nosi s tim preprekama i održi svoje tehnološke inovacije ključna je za njeno buduće uspjehe u neprestano mijenjajućoj tehnološkoj industriji.

Pojam dana

ETF fondovi

Exchange-Traded Funds (ETFs) ili burzovno utrživi fondovi su relativno nova inovacija u svijetu investiranja, a pojavili su se u SAD-u krajem 80-ih godina prošlog stoljeća