Svijet

OECD poboljšava prognozu rasta svjetskog gospodarstva za 2023., očekuje se skroman oporavak u 2024.

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) je u srijedu revidirala svoju prognozu rasta svjetskog gospodarstva za 2023. godinu.

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) je u srijedu revidirala svoju prognozu rasta svjetskog gospodarstva za 2023. godinu.

Prema novom izvješću o globalnim gospodarskim izgledima za lipanj, OECD predviđa da će globalni bruto domaći proizvod porasti za 2,7% ove godine, što je neznatno više od prethodne prognoze od 2,6%.

Također se očekuje skromno poboljšanje rasta u 2024., dosegnuvši 2,9%.

Clare Lombardelli, glavna ekonomistica OECD-a, izjavila je: "Globalno gospodarstvo je pred zavojem, ali pred njim je dug put do snažnog i održivog rasta."

Oporavak gospodarstva podržan je smanjenjem cijena energije i inflacije, usporavanjem uskih grla u opskrbi te ponovnim otvaranjem kineskog gospodarstva. Također se primjećuje snažno zapošljavanje i relativno otporne financije kućanstava, dodala je Lombardelli.

OECD poziva središnje vlade da zadrže restriktivnu monetarnu politiku s obzirom da je temeljna inflacija i dalje ustrajno visoka.

Prema izvješću, očekuje se da će godišnja potrošačka inflacija u gospodarstvima Grupe 20 pasti na 6,1% ove godine i 4,7% u 2024. godini. To će biti rezultat nižih cijena energije i hrane, smanjenja pritiska potražnje te manjih uskih grla u opskrbi.