Market Pulse

Oprezno trgovanje na Zagrebačkoj burzi, Crobex indeksi blago porasli drugi dan zaredom

Fondovi.hr
Fondovi.hr

U četvrtak, na Zagrebačkoj burzi, zabilježeno je oprezno trgovanje s skromnim prometom, pri čemu su Crobex indeksi blago porasli drugi dan zaredom.

U četvrtak, na Zagrebačkoj burzi, zabilježeno je oprezno trgovanje s skromnim prometom, pri čemu su Crobex indeksi blago porasli drugi dan zaredom.

Crobex indeks je ojačao za 0,03 posto, dosegnuvši 2.255 bodova, dok je Crobex10 porastao za 0,1 posto, na 1.292 boda. Oba indeksa su tako blago porasla drugi dan zaredom.

Među sektorskim indeksima, jedini koji je zabilježio rast bio je Crobexnutris s povećanjem od 0,28 posto, dok je najveći pad zabilježen kod Crobextransporta koji je smanjen za 0,96 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 358 tisuća eura, što je za 174 tisuće manje nego prethodni dan.

Najveći promet ostvaren je dionicom Podravke u iznosu od 54 tisuće eura, pri čemu je cijena porasla za 0,82 posto, dosegnuvši 97,8 eura.

Dionica HT-a s prometom od 43 tisuće eura zabilježila je stagnaciju cijene na 24,7 eura.

Dionica Končara ostvarila je nešto veći promet od 33 tisuće eura, pri čemu je cijena također stagnirala i iznosila 134 eura.

Najveći rast cijene zabilježen je kod dionice Ericssona Nikole Tesle koja je porasla za 1,85 posto, dosegnuvši 220 eura, dok je najveći pad cijene zabilježen kod dionice Brodogradilišta Viktor Lenac koje je pao za 4,12 posto, na 3,72 eura.

Na burzi vlada oprez, slično kao i na svjetskim tržištima, koja su pod pritiskom zbog nemogućnosti dogovora u SAD-u o povećanju državnog zaduživanja, što stvara rizik od poremećaja u financiranju saveznih obveza.

Ulagači su također oprezni zbog objave da je njemačko gospodarstvo palo u prvom tromjesečju na kvartalnoj razini. S obzirom da je i u prethodnom tromjesečju zabilježen pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) na kvartalnoj razini, to ukazuje na ulazak najvećeg europskog gospodarstva u recesiju.