Svijet

OTP banka: kupoprodaja Podravkinih dionica je uobičajena tržišna transakcija

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Kreditni angažman mađarske OTP banke u kupoprodaji dionica Podravke normalna je tržišna transakcija u koju je OTP ušao po za njega povoljnim uvjetima, ocjena je menadžmenta OTP-a iznesena na današnjoj konferenciji za hrvatske novinare u sjedištu ove banke u Budimpešti na kojoj je najavljeno da će se menadžment OTP-a krajem mjeseca sastati s Upravom Podravke.

Kreditni angažman mađarske OTP banke u kupoprodaji dionica Podravke normalna je tržišna transakcija u koju je OTP ušao po za njega povoljnim uvjetima, ocjena je menadžmenta OTP-a iznesena na današnjoj konferenciji za hrvatske novinare u sjedištu ove banke u Budimpešti na kojoj je najavljeno da će se menadžment OTP-a krajem mjeseca sastati s Upravom Podravke.

Zamjenik generalnog direktora OTP banke Laszlo Wolf podsjeća da je investicijska banka Meryl Linch financirala akviziciju dionica Podravke od strane tvrtke Fima Amy za kupnju 10,64 posto dionica Podravke 2007. godine.

Pokriće kredita bile su dionice Podravke. Kredit je ugovoren kao trogodišnji.

Wolf upozorava da je čitav aranžman povezan sa cijenom dionica Podravke koja je lani pala pa je kredit ostao bez pokrića, a Meryl Linch je razmišljao o prodaji dionica međunarodnim ulagačima.

Na taj način, kaže Wolf, postojala je opasnost da znatan dio vlasničkog udjela Podravke dođe u strano vlasništvo.

Tada je, naveo je, stigao zahtjev Fime za uključivanje OTP-a da umjesto Maryl Lincha financira transakciju, pri čemu dionice Podravke i dalje služe kao pokriće.

U slučaju da kredit ne bude uredno vraćan OTP može steći dionice Podravke, kaže Wolf.

Glavnica po tom kreditu iznosi 35,55 milijuna eura, a kamata je 1,16 milijuna eura, odnosno u ovom trenutku ukupno potraživanje OTP banke iznosi 36,71 milijun eura.

Tržišna vrijednost paketa dionica na dan 16. ožujka iznosila je 26,47 milijuna eura, a uz dodatne garancije pokriveno je ukupno 32,80 milijuna eura.

Podravka je kao predujam do sada uplatila 6,32 milijuna eura, a do kraja ožujka morala bi uplatiti još 3,91 milijun eura nepokrivenih potraživanja, objasnio je Wolf.

“OTP je u transakciju stupio na mjesto Meryl Lincha i ništa drugo nije se promijenilo”, kaže generalni direktor OTP banke Sandor Csanyi.

Ako kredit ne bude uredno vraćan OTP, rekao je Csanyi, može prodati dionice Podravke na tržištu, a postoji i opcija prodaje tih dionica Podravci.

Csanyi ističe da ne pozna niti jednu privatnu osobu koja ima interes u Fimi ili Podravci te da ne zna ništa o eventualnoj povezanosti tih dviju tvrtki.

Kaže i da se nikad nije sreo s bivšim premijerom Ivom Sanaderom i menadžmentom Podravke te da je transakcija uređena uz nadzor međunarodnih revizora.

Izvijestio je da će se menadžment OTP-a krajem mjeseca sastati s Upravom Podravke koja je, kako kaže, upoznata sa sadržajem paketa ugovora Maryl Lincha i OTP-a i Fime.

Upitan tko je tražio da OTP preuzme kredit od Maryl Lincha rekao je da je to bila Fima, ali nije rekao ime i prezime osobe iz te tvrtke.

Nejasno je ostalo koja je uloga MOL-a u transakciji. MOL je, naime, jamac provedbe te transakcije, no poslovodstvo OTP-a nije danas preciziralo na koji način.

Na pitanje jesu li dionice INA-e bile opcija za pokriće kredita rekao je da one nisu spomenute u ugovoru, ali da ugovor ne isključuje tu mogućnost budući da se dionice INA-e mogu kupiti na burzi.

OTP bi, dodaje Csanyi, prihvatio i druge likvidne dionice kao pokriće kredita.

Na pitanje je li tko iz hrvatskog državnog odvjetništva ili MUP-a kontaktirao poslovodstvo OTP-a, rekao je da je OTP predao dokumentaciju i da je spreman na suradnju s tim tijelima.

Prema podacima iznesenima na konferenciji, dobit OTP grupe nakon oporezivanja u 2009. godini pala je u odnosu na 2008. za 30 posto na 536 milijuna eura.

Istodobno dobit OTP banke u Hrvatskoj u 2009. iznosila je 85 milijuna kuna (2008. godine 145 milijuna kuna). Krediti klijentima iznosili su 8,7 milijardi kuna (prema 8,6 milijardi kuna u godini prije) a depoziti klijenata 9,1 milijardu kuna (u 2008. godini 8,8 milijardi kuna).