Otvoreni investicijski fondovi i njihov utjecaj na investicijsku industriju - 99 godina od osnutka prvog fonda

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Opis slike

Današnji dan, 21. ožujka 1924., označio je rođenje američke industrije otvorenih investicijskih fondova.

Današnji dan, 21. ožujka 1924., označio je rođenje američke industrije otvorenih investicijskih fondova.

Tog je dana osnovan Massachusetts Investors Trust u Bostonu od strane Edwarda G. Lefflera, nekadašnjeg prodavača aluminijskog posuđa, te bankara Hatherlyja Fostera Jr. i Charlesa H. Learoyda.

Ovaj je fond bio prvi otvoreni fond, što je omogućavalo ulagačima kupnju i prodaju udjela u bilo koje vrijeme, za razliku od zatvorenih fondova koji se trguju na burzi kao dionice.

Massachusetts Investors Trust osnovan je s ciljem da pojedinačni ulagači dobiju pristup diversificiranom portfelju dionica i obveznica, što je do tada bilo dostupno samo institucionalnim ulagačima. Ovo je bilo revolucionarno rješenje u to vrijeme, jer su tada ulagači morali samostalno kupovati dionice i obveznice, što je bilo skupo i vremenski zahtjevno.

Minimalna početna kupnja od pet udjela u Massachusetts Investors Trust stajala je 262,50 dolara, što je bilo samo 2,50 dolara manje od cijene novog automobila Ford Model T. Unatoč visokoj cijeni, fond je bio izuzetno uspješan, s više od 200 ulagača koji su kupili udjele u prvih godinu dana.

Danas, industrija otvorenih investicijskih fondova je industrija vrijedna trilijune dolara, s tisućama fondova dostupnih ulagačima diljem svijeta. Otvoreni investicijski fondovi postali su standardni ulagački instrument za individualne ulagače, pružajući praktičan način za ulaganje u diversificirani portfelj dionica i obveznica.

Osnivanje Massachusetts Investors Trust označilo je prekretnicu u povijesti financija, jer je omogućilo demokratizaciju ulaganja i pojedinačnim ulagačima pružilo pristup istim ulagačkim mogućnostima kao i institucionalnim ulagačima. Industrija otvorenih investicijskih fondova je od tada napredovala, no njezina osnovna načela diversifikacije, likvidnosti i dostupnosti ostala su ista.

Na kraju, 21. ožujka 1924. označio je rođenje američke industrije otvorenih investicijskih fondova, što je imalo dubok utjecaj na svijet financija.