U fokusu

Ovo je deset najboljih ženskih fond menadžerica na svijetu

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Industrijski servis Citywire i ove je godine sastavio ljestvicu koje su portfelj menadžerice diljem svijeta među najuspješnijima u fondovskoj industriji u petogodišnjem razdoblju.

Zključak ovogodišnjeg "Alpha Female Reporta" iz "Citywirea", koji mjeri napredak u fondovskoj industriji prema ravnopravnosti spolova, je otrežnjujući: Nema značajnog pomaka u povećanju udjela žena portfelj menadžera u usporedbi s prethodnom godinom. Od ukupno 18.015 aktivnih upravitelja u bazi fond menadžera “Citywire”, samo 12,1 posto su žene – što znači neznatan porast od 0,1 postotni bod u odnosu na 2022. godinu .

Novopokrenuti fondovi kojima upravljaju žene također čine samo 6,2 posto ukupnog iznosa. Čak i kada se uzmu u obzir fondovi kojima upravljaju različiti timovi, udio onih pokrenutih sa ženskim menadžerima je samo 15,7 posto od ukupnog broja. Primjetno je i da žene i dalje upravljaju manjim fondovima s prosječnim obujmom od 371 milijun eura - muškarci 558 milijuna eura.

Ali koje su žene zapravo među najboljima u svojoj branši? “Citywire” je i ove godine identificirao 30 najboljih ženskih portfelj menadžerica u svijetu. Mjesečne ocjene pojedinačnih menadžera pretvaraju se u bodove (AAA = 6, AA = 5, A = 4, + = 3) i zbrajaju tijekom pet godina.

Koji su upravitelji fondova među deset najboljih na ovogodišnjoj ljestvici možete saznati u nastavku

10. mjesto:

Katherine Renfrew

Društvo: Nuveen Fund Advisors

9. mjesto:

Sophie Earnshaw

Društvo: Baillie Gifford

8. mjesto:

Nathalie Becuwe*

Društvo: Dubly Transatlantique Gestion *Slika nije dostupna

7. mjesto:

Aisa Ogoshi

Društvo: JP Morgan Asset Management

6. mjesto:

Nicole Kornitzer

Društvo: Buffalo Mutual Funds

5. mjesto:

Paola Binns

Društvo: Royal London Asset Management

4. mjesto:

Victoria Harling

Društvo: Ninety One

3. mjesto:

Angelica Hanson

Društvo: AMF Fonder

2. mjesto:

Jackie Wagner

Društvo: American Century Investment Management

1. mjesto:

Corrina (Hui Chung) Xiao

Društvo: Allianz Global Investors

Pojam dana

ETF fondovi

Exchange-Traded Funds (ETFs) ili burzovno utrživi fondovi su relativno nova inovacija u svijetu investiranja, a pojavili su se u SAD-u krajem 80-ih godina prošlog stoljeća