Tema

Ovo je razlog zašto su dionice Alibabe porasle za 9 posto

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Alibaba je objavila da će provesti korporativno restrukturiranje na način da će se podijeliti u šest poslovnih grupa, od kojih će svaka biti zasebna cjelina i moći će prikupljati vanjska sredstva i izaći na burzu.

Alibaba je objavila da će provesti korporativno restrukturiranje na način da će se podijeliti u šest poslovnih grupa, od kojih će svaka biti zasebna cjelina i moći će prikupljati vanjska sredstva i izaći na burzu.

Svakom poslovnom grupom upravljat će vlastita uprava.

Alibaba je navodi da je ovaj potez "osmišljen kako bi se oslobodila vrijednost za dioničare i potaknula tržišna konkurentnost".

Dionice Alibabe skočile su više od 9% u trgovini prije tržišta u SAD-u.

Taj potez dolazi nakon nekoliko teških godina za Alibabu koja se suočila s usporavanjem gospodarskog rasta kod kuće i strožom regulativom iz Pekinga, što je rezultiralo brisanjem milijardi s cijene njezinih dionica. Alibaba se bori s rastom u posljednjih nekoliko kvartala. Alibaba sada želi ponovno potaknuti rast reorganizacijom.

Poslovne grupe će se vrtjeti oko svojih strateških prioriteta.

Cloud Intelligence Group* nalaziti će se aktivnosti u oblaku i umjetnoj inteligenciji. A na čelu će joj biti izvršni direktor Alibabe Daniel Zhang.

Taobao Tmall Commerce Group* platforme za online kupnju uključujući Taobao i Tmall.

Local Services Group sadrži Alibabin servis za dostavu hrane Ele.me kao i njegovo mapiranje, Yu Yongfu bit će na čelu.

Cainiao Smart Logistics Alibabina logistička služba, na čelu poslovanje biti će i dalje Wan Lin.

Global Digital Commerce Group: uključuje Alibabine e-trgovine, uključujući AliExpress i Lazadu, na čelu će biti Jiang Fan.

Digital Media and Entertainment Group: poslovanje s streamingom i filmovima, Fan Luyuan bit će izvršni direktor jedinice.

Svaka od ovih jedinica može nastaviti s neovisnim prikupljanjem sredstava kroz IPO na burzi kada bude spremna, rekao je Zhang. Osim iznimke Taobao Tmall Commerce Group, koja će ostati u potpunom vlasništvu Alibabe.

Oko 600 milijardi dolara tržišne kapitalizacije je izbrisano od vrhunca cijene dionice Alibabe u listopadu 2020. Kineska vlada uvodeći niz propisa i pojačavajući nadzor nad postupcima domaćih divova slomila je privatne tehnološke tvrtke.