Pad dionica Charlesa Schwaba: bogatstvo milijardera Charlesa Schwaba brzo se topi kao rezultat bankrota SVB-a

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Opis slike

Nakon bankarske krize brojni drugi pružatelji financijskih usluga našli su se pod pritiskom, uključujući američkog brokera Charlesa Schwaba koji tvrdi da upravlja imovinom vrijednom bilijune.

Bankarska kriza, koja je započela u SAD-u i nedavno dovela do prisilnog preuzimanja Credit Suisse od strane UBS-a, također vuče brojne druge banke i pružatelje financijskih usluga u silaznu spiralu. To se također odnosi i na američku financijsku tvrtku Charles Schwab, koja nosi naziv po svom osnivaču bilježi naglo smanjenje imovine u vrlo kratkom vremenu.

Bankarska kriza izazvana bankrotom Silvergate Capitala i Silicon Valley Bank uzdrmala je cijeli međunarodni financijski sektor. Uzrok potresa banaka bila je ključna kamatna stopa koja je ubrzano rasla u borbi protiv visoke inflacije što je dovelo do problema s likvidnošću za pogođene pružatelje financijskih usluga. Na primjer, Financijska grupa SVB morala se prerano rastati od dugoročnih obveznica uz velike gubitke kada su brojni štediše počeli povlačiti svoju ušteđevinu iz financijske institucija u vrlo kratkom roku. Naposljetku, povlačenja se više nisu mogla financirati s dovoljno gotovine, što je potaknulo američke vlasti da uvedu vlastite mjere kako bi zaštitile depozite i spriječile nastavak bijega štediša na banke.

U međuvremenu, bankarska kriza više nije ograničena samo na SAD, najnovija žrtva problema s likvidnošću bila je velika švicarska banka Credit Suisse , koja se, međutim, već mjesecima bori s vlastitim problemima, a sada ju je preuzela UBS .

Dionice Charlesa Schwaba na putu prema dole

Nakon bankarske krize brojni drugi pružatelji financijskih usluga našli su se pod pritiskom, uključujući američkog brokera Charlesa Schwaba koji tvrdi da upravlja imovinom vrijednom bilijune.

Nakon bankrota SVB-a, cijena dionice tvrtke pala je dvoznamenkasto u trgovanju na NYSE: dok je dionica Charlesa Schwaba zaključila trgovanje 8. ožujka 2023. po cijeni od 66,47 američkih dolara, dosegla ju je tek nekoliko dana kasnije Najniža cijena u 52 tjedna na 45 USD - pad od 32 posto. Bogatstvo Charlesa Schwaba se topi

To je također imalo velik utjecaj na bogatstvo osnivača, po kojem tvrtka nosi ime, Charlesa Schwaba. Milijarder je od početka godine izgubio tri milijarde dolara, prema Bloombergovom indeksu milijardera.

Bogatstvo ovog 85-godišnjaka najviše je opalo 13. ožujka 2023., palo je na 9,9 milijardi dolara. U usporedbi s njegovim bogatstvom 8. ožujka 2023. od 12,9 milijardi dolara, to predstavlja gubitak od 22,55 posto. Od tada je došlo do malog oporavka, a Schwabovo bogatstvo trenutno iznosi 10,6 milijardi dolara, navodi Bloomberg.

Schwab uvjerava javnost da su "sigurno utočište u oluji"

Kako bi umirio ulagače, osnivač i supredsjednik Schwab potom je dao izjavu na web stranici tvrtke o aktualnim događajima. U njemu je milijarder istaknuo temeljne razlike između tvrtke Charles Schwab, investicijskog-brokerskog društva Charles Schwab & Co. i banke Charles Schwab te problematičnih pružatelja financijskih usluga. Također je ponovio da Charles Schwab ostaje "sigurno utočište u oluji" i da ga podržavaju "konzervativna bilanca, jaka pozicija likvidnosti i raznolika baza od više od 34 milijuna vlasnika računa."

Direktor Charlesa Schwaba, Walt Bettinger, također je pokušao izgladiti stvari u intervjuu za američki informativni kanal CNBC i uvjeravao ulagače da će njihov novac i dalje biti siguran kod brokera.

Čelnik financijske tvrtke objavio je da je iskoristio nisku cijenu dionice i kupio još 50.000 dionica Charlesa Schwaba.