Market Pulse

Pad na Wall Streetu zbog razvlačenja pregovora o gornjoj granici duga

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Dionice na Wall Streetu pale su u srijedu jer su se pregovori o gornjoj granici duga nastavili razvlačiti bez rješenja. Na ekonomskom planu, zahtjevi za hipoteke smanjili su se za 4,6% u odnosu na tjedan dana ranije jer su kamatne stope ponovno skočile blizu područja od 7%.

Dionice na Wall Streetu pale su u srijedu jer su se pregovori o gornjoj granici duga nastavili razvlačiti bez rješenja. Na ekonomskom planu, zahtjevi za hipoteke smanjili su se za 4,6% u odnosu na tjedan dana ranije jer su kamatne stope ponovno skočile blizu područja od 7%.

Dodatak neizvjesnosti bili su zapisnik Fed-a koji također ukazuju na veliku neizvjesnost oko daljnjeg smjera monetarne politike, jer je nekoliko dužnosnika sada otvoreno za pauzu u podizanju stopa.

Današnja neodlučnost dovela je do daljnjeg rasta indeksa američkog dolara na dvomjesečnu najvišu razinu, dok su prinosi na referentne 10-godišnje obveznice dodatno porasli na 3,71%.

Glavni indeksi pali su jer su ulagači zabrinuti zbog najgoreg scenarija. Izvedba sektora bila je slaba s jedinim dobitnikom sektoru energije (XLE), dok su nekretnine (XLRE), Industrija (XLI) i Financije (XLF) bili su bolje.

DJIA je pao četvrtu uzastopni dan i izgubio 255,59 bodova (-0,77%) te se smjestio na 32799,92, dok je S&P 500 pao za 30,34 boda (-0,73%) i završio na 4115,24. NASDAQ je pao niže za 76,08 bodova (-0,61%) i završio dan na 12484,16.

Širina je bila negativna s opadajućim izdanjima koja su nadmašivala napredujuća izdanja sa 7:2 na NYSE i preko 5:2 na NASDAQ-u. Pad volumena iznosio je 74% na NYSE i 66% na NASDAQ-u. VIX je bio viši za 1,58 bodova (+8,26%) i zatvoren je na 20.06. Cijene sirove nafte porasle su za 0,95 bodova (+1,30%), a srpanjski ugovor je zatvoren na 73,86 dolara po barelu. Cijene zlata pale su za 14,00 bodova (-0,71%) i završile su na 1960,50 dolara za uncu. Bitcoin (BTC) završio je dan na 26359,67.

Dodatno dodavanje tjeskobe pregovorima o gornjoj granici duga bila je vijest da je Ministarstvo financija počelo pitati savezne agencije mogu li odgoditi nadolazeća plaćanja.

Sutra se Bijela kuća i republikanci nastavljaju pregovore kako bi postigli dogovor prije blagdanskog vikenda jer postoje naznake da su obje strane sve bliže.

*Objave zarade koje treba pratiti u četvrtak uključuju: Autodesk (ADSK), Best Buy (BBY), Ulta Beauty (ULTA), Costco Wholesale (COST), Deckers Outdoors (DECK), Weibo (WB), Dollar Tree (DLTR), Gap (GPS) i Marvell Technology (MRVL).

Tržišni ekonomski kalendar za četvrtak: BDP SAD-a, tjedne naknade za nezaposlene, indeks prodaje kuća na čekanju i bilanca FED-a

Pojam dana

ETF fondovi

Exchange-Traded Funds (ETFs) ili burzovno utrživi fondovi su relativno nova inovacija u svijetu investiranja, a pojavili su se u SAD-u krajem 80-ih godina prošlog stoljeća