Hrvatska

Porezna reforma: Vlada ukida prirez, podiže osobni odbitak i potiče rast plaća

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Vlada je u srijedu predstavila novi krug porezne reforme u sklopu kojega se ukida prirez jedinicama lokalne samouprave, osobni odbitak diže se na 560 eura, a država preuzima dio troška uplate mirovinskih doprinosa za građane s malim plaćama.

Vlada Republike Hrvatske predstavila je detalje nove porezne reforme s ciljem povećanja plaća, podizanja životnog standarda, smanjenja nejednakosti i očuvanja gospodarskog rasta.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je da je trenutak za porezno rasterećenje pogodan s obzirom na makroekonomske pokazatelje, te da će reforma stupiti na snagu u siječnju 2024. godine.

Jedna od ključnih promjena u ovoj reformi je ukidanje prireza jedinicama lokalne samouprave, ali im se daje mogućnost da samostalno odrede porez na dohodak. Grad Zagreb će imati raspon od 15 do 24 posto za određivanje poreza na dohodak, dok će općine moći odrediti stopu od 15 do 22 posto. Za gradove do 30 tisuća stanovnika raspon će biti od 15 do 22,5 posto, a za gradove s više od 30 tisuća stanovnika raspon će biti od 15 do 23 posto. Očekuje se da će ukidanjem prireza jedinice lokalne samouprave izgubiti 212 milijuna eura prihoda koje su zajedno prikupile prošle godine.

Također, osobni odbitak će se podići na 560 eura, što će omogućiti smanjenje poreznog opterećenja za građane. Osnovica za primjenu veće stope poreza na dohodak bit će podignuta s 47.780 na 50.400 eura godišnjeg dohotka. Ova promjena će omogućiti da se više građana s nižim primanjima izuzme iz poreznih zahvata.

U sklopu reforme, država će preuzeti dio troška uplate mirovinskih doprinosa za građane s malim plaćama. Osnovica za mirovinsko osiguranje bit će smanjena, a za bruto plaće do 700 eura bit će fiksna olakšica od 300 eura. To će rezultirati povećanjem neto iznosa plaće za obveznike mirovinskog osiguranja, posebno za one s najnižim primanjima.

Ostale porezne izmjene uključuju određivanje neoporezive napojnice od 3.360 eura, mogućnost plaćanja karticama, donacije u iznosu većem od 2 posto prošlogodišnjih prihoda te opciju dodjele udjela, a ne samo dionica. Također, rok za plaćanje poreza na dohodak utvrđuje se na 28. veljače, bez obzira na datum podnošenja prijave, dok će porez na dobit plaćati do 30. travnja.

Vlada ističe da ove reforme imaju za cilj poboljšanje životnog standarda građana, povećanje kupovne moći kućanstava te jačanje fiskalne autonomije jedinica lokalne samouprave.