Svijet

Postignut sporazum o povećanju limita američkog javnog duga nakon napornih pregovora

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Američki predsjednik Joe Biden i čelnik republikanske kongresne većine Kevin McCarthy postigli su načelan sporazum o povećanju limita američkog javnog duga, čime su izbjegli potencijalni bankrot vlade.

Američki predsjednik Joe Biden i čelnik republikanske kongresne većine Kevin McCarthy postigli su načelan sporazum o povećanju limita američkog javnog duga, čime su izbjegli potencijalni bankrot vlade.

Sporazum, vrijedan 31,4 bilijuna dolara, objavljen je bez ikakvog slavlja, što odražava težinu i složenost pregovora koji tek trebaju proći kroz Zastupnički dom i Senat.

McCarthy je izjavio: "Maločas sam završio telefonski razgovor s predsjednikom. Nakon što je mjesecima trošio vrijeme i odbijao pregovarati, danas smo postigli načelan sporazum vrijedan američkog naroda." Biden je dodao da je dogovor važan korak naprijed, ali i kompromis te da neće svi dobiti ono što žele, ali to je odgovornost vladanja.

Sporazumom će se na dvije godine povećati zakonski limit američkog javnog duga s trenutnih 31,4 bilijuna dolara. Iako su još potrebni dogovori oko nekih detalja, McCarthy očekuje da će zakon biti napisan u nedjelju i da bi se već u srijedu mogao naći na glasanju.

McCarthy je novinarima otkrio da sporazum uključuje povijesno smanjenje javne potrošnje te da neće biti novih poreza i novih vladinih programa. Nedostatak sporazuma o povećanju limita američkog javnog duga od 31,4 bilijuna dolara mogao bi dovesti do kašnjenja ili nemogućnosti ispunjavanja financijskih obveza Sjedinjenih Država, uključujući plaće, mirovine i isplate vjerovnicima.

Ekonomisti upozoravaju da bi takav neviđeni scenarij bio sinonim za veliku recesiju i propast tržišta u Sjedinjenim Državama, što bi moglo imati negativne posljedice na globalno gospodarstvo.

Biden, McCarthy i njihovi timovi morali su vrlo pažljivo tražiti kompromis kako bi sporazum prošao kroz podijeljeni Kongres. Republikanci McCarthyjeve stranke imaju većinu u Zastupničkom domu s 222 zastupnika naspram 213, dok demokrati predsjednika Bidena kontroliraju Senat s tijesnom većinom od 51 naprema 49.

Najveći izazov će biti zadovoljiti desno krilo republikanske stranke koje zagovara oštre rezove javne potrošnje i lijevo krilo demokratske stranke koje želi smanjiti dug putem viših poreza za bogate i kompanije.