Svijet

Potrošačka inflacija u SAD-u blago se smanjila na 4,9% u travnju

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Temeljni CPI, isključujući hranu i energiju, godišnje usporava na 5,5% u travnju, sa 5,6% u ožujku

Godišnja potrošačka inflacija u SAD-u iznosila je 4,9% u travnju, lagano se smanjivši s 5% u ožujku, prema službenim podacima objavljenim u srijedu.

Indeks potrošačkih cijena (CPI), kojim se mjere promjene cijena roba i usluga iz perspektive potrošača, također je ispod tržišne procjene od 5%.

Ta je brojka bila najmanji 12-mjesečni porast od razdoblja koje je završilo u travnju 2021. i označila je oštar pad u odnosu na godišnji dobitak od 9,1% prošlog lipnja -- najveći od studenog 1981.

Na mjesečnoj razini CPI je u travnju porastao za 0,4% u odnosu na prethodni mjesec, što je u skladu s tržišnim očekivanjima. Brojka za ožujak je nerevidirana i iznosi 0,1%.

"Povećanje indeksa benzina više je nego nadoknadilo padove ostalih indeksa energetskih komponenti, a energetski indeks porastao je 0,6 posto u travnju", navodi se u priopćenju Ministarstva rada.


Temeljni CPI, koji isključuje hranu i energiju, porastao je 0,4% u travnju u odnosu na prethodni mjesec, što je također u skladu s tržišnim procjenama. Očitavanje u ožujku je nerevidirano i iznosi 0,4%.

Na godišnjoj razini, temeljni CPI porastao je 5,5% u travnju, također u skladu s tržišnim očekivanjima, nakon što je u ožujku porastao za 5,6% na godišnjoj razini.