Powell: Kamatne stope možda neće rasti onoliko koliko se očekivalo

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Opis slike

Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je u petak da stres u bankarskom sektoru može značiti da kamatne stope neće morati biti tako visoke da bi kontrolirale inflaciju.

Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je u petak da stres u bankarskom sektoru može značiti da kamatne stope neće morati biti tako visoke da bi kontrolirale inflaciju.

Govoreći na monetarnoj konferenciji u Washingtonu, D.C., čelnik središnje banke istaknuo je da su inicijative Fed-a korištene za rješavanje problema u bankama srednje veličine uglavnom zaustavile najgore moguće scenarije.

No primijetio je da problemi u banci Silicon Valley Bank i drugima još uvijek mogu odjeknuti u gospodarstvu.

“Instrumenti financijske stabilnosti pomogli su smirivanju uvjeta u bankarskom sektoru. Događaji tamo, s druge strane, pridonose strožim kreditnim uvjetima i vjerojatno će utjecati na gospodarski rast, zapošljavanje i inflaciju”, rekao je u sklopu panela o monetarnoj politici.

"Dakle, kao rezultat toga, naša referentna stopa možda neće morati porasti onoliko koliko bi inače trebala da postignemo svoje ciljeve", dodao je. "Naravno, opseg toga je vrlo neizvjestan."

Powell je razgovarao s tržištima koja uglavnom očekuju da će Fed na svom sastanku u lipnju uzeti pauzu od niza povećanja stopa koje je započelo u ožujku 2022. Međutim, cijene su bile nestabilne jer dužnosnici Fed-a odmjeravaju utjecaj te politike na inflaciju u ljeto prošle godine bio je na najvišem nivou u 41 godinu.

Sve u svemu, Powell je rekao da je inflacija još uvijek previsoka.

“Mnogi ljudi trenutno doživljavaju visoku inflaciju, po prvi put u životu. Nije naslov koji govori da im se to stvarno ne sviđa”, rekao je tijekom foruma na kojem je također sudjelovao bivši predsjednik Feda Ben Bernanke.

“Mislimo da bi neuspjeh u smanjenju inflacije ne samo produžio bol, već bi u konačnici povećao i društvene troškove povratka na stabilnost cijena, uzrokujući još veću štetu obiteljima i poduzećima, a cilj nam je izbjeći to ostajući postojani u težnja za našim ciljevima", dodao je.

Powell je trenutnu politiku Fed-a opisao kao "restriktivnu" i rekao da će buduće odluke ovisiti o podacima, a ne o unaprijed zadanom kursu. Savezni odbor za otvoreno tržište podigao je svoju referentnu stopu zaduživanja na ciljanih 5%-5,25% s gotovo nule na kojoj je sjedio od prvih dana pandemije Covida.

Dužnosnici su naglasili da povećanja stopa djeluju s odmakom od godinu dana ili više, tako da potezi politike nisu u potpunosti cirkulirali kroz gospodarstvo.

“Nismo donijeli nikakve odluke o tome u kojoj će mjeri dodatno financiranje politike biti prikladno. Ali s obzirom na to koliko smo daleko stigli, kao što sam primijetio, možemo si priuštiti da pogledamo podatke i izglede koji se razvijaju,” rekao je Powell.

Monetarna politika velikim je dijelom usmjerena na hlađenje vrućeg tržišta rada na kojem je trenutna stopa nezaposlenosti od 3,4% vezana za najnižu razinu od 1953. Inflacija prema Fed-ovoj preferiranoj mjeri kreće se na 4,6%, znatno iznad dugotrajne stope od 2%. raspon cilj.

Ekonomisti, uključujući i one u samom Fed-u, već dugo predviđaju da će povećanje kamata povući gospodarstvo barem u plitku recesiju, vjerojatno kasnije ove godine. BDP je u prvom tromjesečju rastao godišnjom stopom od 1,1% manjom od očekivane, ali je na putu da ubrza za 2,9% u drugom tromjesečju, prema Fed-u iz Atlante.

Powell je govorio istog dana kada je Fed New Yorka objavio istraživanje koje pokazuje da je dugoročna neutralna kamatna stopa — ona koja nije ni restriktivna ni stimulativna — u biti nepromijenjena na vrlo niskim razinama, unatoč porastu inflacije u doba pandemije.

"Važno je da nema dokaza da je era vrlo niskih prirodnih kamatnih stopa završila", rekao je predsjednik Feda New Yorka John Williams u pripremljenim primjedbama.