Svijet

Prekinut osmodnevni uspon Dow Jonesa

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Nakon osam dana neprestanog rasta, na Wall Streetu je u petak Dow Jones indeks oslabio jer je zabrinutost ulagača zbog grčke dužničke krize potaknula jačanje dolara, što je, pak, izazvalo pad cijena dionica u rudarskom i energetskom sektoru.

Nakon osam dana neprestanog rasta, na Wall Streetu je u petak Dow Jones indeks oslabio jer je zabrinutost ulagača zbog grčke dužničke krize potaknula jačanje dolara, što je, pak, izazvalo pad cijena dionica u rudarskom i energetskom sektoru.

Dow Jones indeks oslabio je 37 bodova, ili 0,35 posto, na 10.741 bod, dok je S&P 500 pao 0,51 posto, na 1.159 bodova. Nasdaq indeks izgubio je 0,71 posto, zaronivši na 2.374 boda. Zbog protivljenja Njemačke, čelnici Europske Unije još se nisu usuglasili kako pomoći Grčkoj u rješavanju njezinih proračunskih problema, a ako to ne uspiju ni idućega tjedna, Atena je zaprijetila da će se za pomoć obratiti Međunarodnom monetarnom fondu.

Nesuglasje EU-a izazvalo je jučer pad tečaja eura prema američkoj valuti na najnižu razinu u dva tjedna. Jačanje dolara izazvalo je, pak, pad cijena sirovina i nafte, što je pritisnulo dionice u rudarskom i energetskom sektoru. Tako je cijena ‘crnog zlata’ jučer potonula za više od 1,5 dolara, na 80,70 dolara po barelu, što je izazvalo pad cijena dionica naftnih kompanija, kao što su Exxon i Chevron, pa je S&P indeks energetskog sektora izgubio 0,9 posto.

Na oprez je ulagače navela i neočekivana odluka Indijske središnje banke o povećanju kamatnih stopa kako bi suzbila inflacijske pritiske. Premda je u SAD-u inflacija niska, zbog čega će kamate još neko vrijeme ostati na rekordno niskim razinama, ulagači se plaše da će, nakon Kine i Indije, i druge središnje banke početi zaoštravati monetarnu politiku. Vijesti iz Grčke i Indije prekinule su osmodnevni rast Dow Jones indeksa, što je bilo najduže razdoblje njegova uspona od kolovoza prošle godine.

Nakon korekcije krajem siječnja i početkom veljače, cijene dionica na Wall Streetu nastavile su trend rasta koji traje još od ožujka prošle godine, zahvaljujući optimizmu ulagača u vezi oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva. No, analitičari upozoravaju da je oporavak još uvijek slab, na što ukazuju brojni makroekonomski podaci. U cijelom prošlom tjednu Dow Jones indeks ojačao je 1,1 posto, dok je S&P 500 porastao 0,9, a Nasdaq indeks 0,3 posto. Na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,13 posto, na 5.650 bodova. No, frankfurtski DAX pao je 0,50 posto, na 5.982 boda, dok je pariški CAC indeks oslabio 0,32 posto, na 3.925 bodova.