EU

Promet dionicama na Bečkoj burzi iznad razine prije pandemije

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Bečka burza zabilježila je u prvom tromjesečju 2023. godine oporavak tržišta s prometom dionicama na razini prije pandemije COVID-19.

Bečka burza zabilježila je u prvom tromjesečju 2023. godine oporavak tržišta s prometom dionicama na razini prije pandemije COVID-19.

Promet dionicama normaliziran je na razinu prije pandemije na 17,1 milijardu EUR. Od ožujka, AUSTRIACARD HOLDINGS AG je uvršten u glavni segment tržišta, koje je naraslo na 41 dionicu. Wolford AG iskoristio je tržište za dokapitalizaciju (17,6 milijuna eura).

U segmentu obveznica, nova izdanja ostale su na visokoj razini, a zelene i socijalne obveznice zabilježile su najjače tromjesečje od pokretanja bečkog ESG segmenta.

Najviše se trgovalo austrijskim dionicama Erste Group Bank AG, OMV AG, BAWAG Group AG i Verbund AG.

Christoph Boschan, izvršni direktor Wiener Börse AG, ističe kako je burza modernizirala središnji izvor podataka i tako dovršila važan infrastrukturni projekt. Poslovni sektor u Austriji pokazao je interes u uvrštavanju na burzu kako bi umanjili ovisnost o bankarskim kreditima.

Prema istraživanju Saveza industrije i Bečke burze, pokazalo je da sve veći broj dioničara u Austriji. Raščlanjeno na pojedinačne klase imovine, 19% ulaže u investicijske fondove, 13% u dionice i 6% u obveznice. Istraživanje također ističe značajan potencijal, jer je više od milijun ljudi zainteresirano za ulaganje u vrijednosne papire.