U fokusu

Promjene u portfelju Bridgewater Associates u prvom kvartalu 2023: Uvidi u eru nakon Raya Dalija

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Legendarni investitor Ray Dalio, osnivač hedge fonda Bridgewater Associates, bio je poznat po impresivnim prinosima tijekom godina. Međutim, otkako je Dalio predao kormilo u listopadu 2022., u fondu su se dogodile značajne promjene.

Legendarni investitor Ray Dalio, osnivač hedge fonda Bridgewater Associates, poznat je po impresivnim prinosima tijekom godina. Međutim, otkako je Dalio predao kormilo upravljanja u listopadu 2022., u fondu su se dogodile značajne promjene.

Promjene u portfelju Bridgewater Associates:

Pod novim vodstvom Nir Bar Dea, Bridgewater Associates donosi strategijske promjene u svom portfelju kako bi poboljšao performanse i ostvario veće povrate ulaganja. Evo nekoliko ključnih promjena u prvom kvartalu 2023.:

Tko je Ray Dalio?

Ray Dalio, osnivač Bridgewater Associates, koja je postala jedan od najvećih hedge fondova na svijetu s oko 150 milijardi dolara imovine prema podacima iz studenog 2022. Njegovo bogatstvo procijenjene je na vrijednost od 19 milijardi dolara i prema Bloombergu je 100 na listi najbogatijih ljudi u svijetu. Međutim, nakon njegovog odlaska, Bridgewater se suočio s promjenom okruženja.

Promjene u pristupu Bridgewatera:

Pod novim vodstvom izvršnog direktora Nir Bar Dea, Bridgewater Associates proživljava značajne promjene s ciljem povećanja prinosa, povećanja profitabilnosti i istraživanja novih izvora prihoda. Neke značajne promjene uključuju:

Nir Bar Dea

Ograničenje veličine Pure Alpha Fonda: Bridgewater želi poboljšati povrate svog vodećeg fonda, Pure Alpha, ograničavajući njegovu veličinu na 20-30% ispod maksimalne veličine od 100 milijardi dolara. Ova strateška odluka priznaje izazove pronalaženja mogućnosti za nadmašivanje povrata tržišta kako imovina raste, što odstupa od Daliove filozofije da veličina ne ograničava prilike.

Fokus na ključnim područjima:

Izloženost Aziji: Bridgewater razvija više fondova s većim izlaganjem azijskim tržištima, prepoznajući potencijal za rast i diversifikaciju u tom području. Strategije ulaganja u makrotrendove: Odnosi se na strategije ulaganja koje koriste pojedinačne dionice za iskorištavanje makrotrendova poput kamatnih stopa i cijena roba. Proširenje ponude proizvoda: Bridgewater želi uvesti strategije koje mogu generirati višak prinosa izvan performansi tržišta, proširujući svoju ponudu proizvoda. Umjetna inteligencija i strojno učenje: Izrada investicijskih alata temeljenih na umjetnoj inteligenciji i strojnom učenju prioritet je, koristeći napredne tehnologije za poboljšano donošenje odluka.

Promjene u portfelju u prvom kvartalu 2023.:

Američke dionice:

Pregled ulaganja u dionica kompanija u SAD-u pokazuje da je Bridgewater smanjio svoju izloženost u prvom kvartalu 2023. na 16 milijardi dolara s 18 milijardi dolara u četvrtom kvartalu. Značajno smanjenje izloženosti dionicama američkih banaka: Za razliku od Warrena Buffetta, koji je povećao svoje udjele u velikim bankama, Bridgewater je potpuno izašao iz pozicija u JPMorganu, Bank of America, Wells Fargou, Goldman Sachsu i Morgan Stanleyju. Izlazak iz Berkshire Hathawaya: Bridgewater je smanjio 99% svoje pozicije u Buffettovoj tvrtki, Berkshire Hathaway.

Ključni zaključci:

Povećano ulaganje u američku tehnološku industriju: Bridgewater je značajno kupovao dionice američkih tehnoloških tvrtki, uključujući Alphabet, Meta, PayPal i Visa. Rotacija prema tržištima u razvoju umjesto SAD-a: Tvrtka je preusmjerila fokus s SAD-a na tržišta u razvoju, povećavajući ulaganja u ETF-ove tržišta u razvoju poput IEMG i VWO, dok su smanjena ulaganja u američke ETF-ove poput IVV i SPY. Smanjenje ulaganja u kineske dionice: Bridgewater je potpuno izašao iz pozicije u BAIDU-u, dok je smanjio udjele u Pinduoduo, NIO, Xpengu i Li Autu.

Promjene u portfelju Bridgewater Associates u prvom kvartalu 2023. pokazuju prilagodbu novoj strategiji pod novim izvršnim direktorom Nir Bar Deom. Fokus na diversifikaciju, izlaganje Aziji i korištenje pojedinačnih dionica odražava promjenjivo investicijsko okruženje. Smanjenje ulaganja u dionice američkih banaka, izlazak iz Berkshire Hathawaya i realokacija ulaganja u američku tehnološku industriju i tržišta u razvoju pokazuju novu fokusiranost Bridgewater Associates u nastojanju da ostvari daljnji uspjeh.

Napomena: Informacije pružene u ovom članku temelje se na podacima iz 13F prijava Bridgewater Associates LP-a i ne trebaju se smatrati financijskim savjetom. Investitori trebaju provesti vlastita istraživanja i konzultirati stručnjake prije donošenja investicijskih odluka.

Pojam dana

ETF fondovi

Exchange-Traded Funds (ETFs) ili burzovno utrživi fondovi su relativno nova inovacija u svijetu investiranja, a pojavili su se u SAD-u krajem 80-ih godina prošlog stoljeća