Svijet

Rast cijena dionica na europskim tržištima

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Europski burzovni indeksi u utorak su ojačali, uz podršku jačanja dionica energetskog sektora, no veće je dobitke sprječavao pad cijena dionica diva automobilske industrije Volkswagena.

Europski burzovni indeksi u utorak su ojačali, uz podršku jačanja dionica energetskog sektora, no veće je dobitke sprječavao pad cijena dionica diva automobilske industrije Volkswagena.

Londonski indeks Ftse u ranim poslijepodnevnim satima bio je na dobitku 0,4 posto i iznosio 5.667 bodova. Na nešto manjem je dobitku bio frankfurtski Dax, u visini 0,15 posto, popevši se na 5.996 bodova.

Od većih dobitnika isticala se britanska grupa Cairn Energy, čije su dionice poskočile 10,1 posto nakon objave cjelogodišnjih rezultata poslovanja i optimističnih prognozi u vezi operacija u Indiji i na Grenlandu.

Od ostalih dobitnika u sektoru nafte i plina još se izdvajaju BP, BG, Royal Dutch Shell i Eni, čije su dionice ojačale između 0,1 i 0,9 posto.

Ojačale su i dionice osiguravatelja, na čelu s britanskim životnim osiguravateljem Legal & Generalom, sa skokom cijene od 2,5 posto.

Na vrijednosti su u tome sektoru još dobile i dionice ING-a, SwissLifea i Aegona, i to u rasponu od 0,4 do 2,2 posto.

Bankovne dionice nadoknadile su dio gubitaka od dana ranije. Pri tome su dionice Barclaysa, HSBC-a, Societe Generalea, BNP Paribasa i Deutsche Banka ojačale u rasponu od 0,5 do 2,1 posto dok su grčke bankovne dionice u prosjeku bile na dobitku od 2,4 posto.

Na strani gubitnika koji su priječili veće dobitke na europskim burzama isticao se Volkswagen, s padom cijena dionica od 6,5 posto. Povod tomu bila je najava izdanja do 65 milijuna novih povlaštenih dionica, s ciljem jačanja financijske stabilnosti i očuvanja postojećeg kreditnog rejtinga.

Radi daljnjih smjernica ulagači će pozornost tijekom dana usmjeriti i najnovijim podacima s američkog tržišta nekretnina, uključujući i podatke o prodaji postojećih kuća u veljači.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,47 posto, na 10.774 boda.