Hrvatska

Rusija možda najbolji izbor za ulaganje u 2008.

Fondovi.hr
Fondovi.hr

\”Po tim kriterijima, Rusija bi se u 2008. mogla pokazati najboljim izborom za ulaganje\”, kaže Vilović. Imovina pod upravljanjem Adriatica capitala koncem prošle godine iznosila je 40-ak milijuna kuna. Lani je to društvo za upravljanje investicijskim fondovima pokrenulo dva fonda s privatnom ponudom i dva dionička – AC Rusiju i AC Balkan. \”S obzirom da […]

\”Po tim kriterijima, Rusija bi se u 2008. mogla pokazati najboljim izborom za ulaganje\”, kaže Vilović. Imovina pod upravljanjem Adriatica capitala koncem prošle godine iznosila je 40-ak milijuna kuna. Lani je to društvo za upravljanje investicijskim fondovima pokrenulo dva fonda s privatnom ponudom i dva dionička – AC Rusiju i AC Balkan. \”S obzirom da se radi o dioničkim fondovima i budući da su pokrenuti tek prije kratkog vremena, još je teško govoriti o prinosima, pogotovo u aktualnoj situaciji globalnih korekcija cijena dionica. Uostalom, potrebno je najmanje godinu dana, pa i više da bi se prinosi fondova mogli realnije sagledati\”, kaže Vilović.

U Adriatica capitalu ove godine najviše očekuju od fonda AC Rusija, koji ulaže u ruske sektore potrošačkih dobara, energetike i građevinarstva.\”U trenutnoj situaciji na globalnim dioničkim tržištima rusko je tržište najmanje izloženo kreditnoj krizi jer je između ostalog udio bankarskog sektora u BDP-u znatno manji nego kod razvijenih zemalja\”, ocjenjuje Vilović. Prednosti ulaganja u rusko tržište Vilović vidi i u procjenama analitičara o ovogodišnjem rastu BDP-a po stopi od 7,5 posto te golemom suficitu u vanjskotrgovinskoj razmjeni. U prilog toj zemlji idu i visoke cijene nafte, s obzirom da je značajan dobavljač energenata na svjetskom tržištu.\”Politički rizik ulaganja u ruske dionice već je uračunat u cijenu\”, ustvrdio je Vilović.

Dodaje i kako taj rizik i nije velik otkad je ruski predsjednik Vladimir Putin svog nasljednika u Kremlju odabrao iz najužeg kruga suradnika – Dmitrija Medvedeva. U fondu AC Balkan ove godine planiraju smanjivati izloženost na domaćem tržištu dionica. Kao razloge navode očekivanje velikih oscilacija cijena dionica kao i njihovih umjereniji rast u odnosu na 2007. \”Politički rizik kod ulaganja na tržišta bivše Jugoslavije definitivno je porastao, stoga se nećemo previše izlagati na ta tržišta\”, kaže Vilović. Diverzificirat će imovinu na ostala tržišta Balkana, isključivo zbog smanjivanja rizika, pri čemu smatraju da tržišta Turske, Grčke i Rumunjske imaju znatan potencijal za rast.

Napominje da će ubuduće i razina likvidnosti, a ne samo cijena dionica, na tim tržištima biti značajan faktor koji će fondovi morati uzimati u obzir kad ulažu na njih. Zasad u Adriatica capitalu ne najavljuju osnivanje novih fondova; ono će ovisiti o željama klijenata. \”Nakon posljednje korekcije cijena očekujem da će se klijenti pojačano fokusirati na fondove koji nose manji rizik, poput onih koji ulažu blue-chip, balanced funds i value funds\”, zaključuje Vilović za Hinin Financijski servis.

Pojam dana

ETF fondovi

Exchange-Traded Funds (ETFs) ili burzovno utrživi fondovi su relativno nova inovacija u svijetu investiranja, a pojavili su se u SAD-u krajem 80-ih godina prošlog stoljeća