Svijet

Rusija ponovno među deset najvećih svjetskih gospodarstava

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Rusija je proizvela roba i usluga u vrijednosti od 2,3 bilijuna dolara, što joj je omogućilo da zauzme osmo mjesto u svijetu prema ovom pokazatelju.

Prema podacima Svjetske banke i nacionalnih statističkih službi, prošle godine Rusija se vratila među prvih deset najvećih svjetskih gospodarstava, što se dogodilo prvi put nakon osam godina. Na temelju prošlogodišnjih rezultata,

Rusija je proizvela roba i usluga u vrijednosti od 2,3 bilijuna dolara, što joj je omogućilo da zauzme osmo mjesto u svijetu prema ovom pokazatelju.

2014 godine, Rusija je posljednji put bila među 10 najvećih svjetskih ekonomija, tada je zauzimala deveto mjesto s pokazateljem od 2,05 bilijuna dolara. Prošle godine je bila na 11. mjestu.

Najveće gospodarstvo svijeta prošle godine bile su Sjedinjene Američke Države s nominalnim BDP-om od 25,46 bilijuna dolara. Kina se nalazila na drugom mjestu s 17,94 bilijuna dolara, dok je Japan bio treći s 4,17 bilijuna dolara.

Njemačka je ostala na četvrtom mjestu s BDP-om od 4,07 bilijuna dolara, dok je Indija bila na petom mjestu s 3,4 bilijuna dolara. Velika Britanija je zadržala šestu poziciju s 3,07 bilijuna dolara, dok je Francuska ostala sedma s 2,78 bilijuna dolara.

Rusija je po prvi put u povijesti zauzela drugo mjesto među najvećim izvoznicima. Kanada se nalazila na devetom mjestu s BDP-om od 2,14 bilijuna dolara, dok je Italija pala za dvije pozicije i stigla na deseto mjesto s pokazateljem od 2,01 bilijuna dolara. Južna Koreja je ispala iz prvih deset i sada se nalazi na 13. poziciji.