Svijet

Saudijska Arabija pregovara o članstvu u razvojnoj banci BRICS zemalja

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Nova razvojna banka, koju su osnovale članice skupine BRICS, Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, razgovara s Saudijskom Arabijom o potencijalnom članstvu, što bi značajno proširilo bankine mogućnosti financiranja.

Nova razvojna banka, koju su osnovale članice skupine BRICS, Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, razgovara s Saudijskom Arabijom o potencijalnom članstvu, što bi značajno proširilo bankine mogućnosti financiranja.

Ova inicijativa dolazi u vrijeme kada su Rusiji, suosnivaču i dioničaru banke, nametnute sankcije. Prema informacijama objavljenim u listu Financial Times, moguće članstvo Saudijske Arabije osnažilo bi veze banke s saudijskim gospodarstvom, koje je drugo najveće svjetsko proizvođača nafte.

Nova razvojna banka osnovana je 2015. s ciljem da pruži alternativu institucijama poput Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, koje uglavnom kontroliraju zapadne zemlje. Banka je do sada dodijelila 33 milijarde dolara zajmova za više od 96 razvojnih projekata u pet zemalja osnivača. U međuvremenu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Egiptu i Bangladešu omogućeno je članstvo u banci.

Prema informacijama objavljenim na internetskoj stranici banke, njezin početni odobreni kapital iznosi 100 milijardi dolara, a članstvo je otvoreno za sve članice Ujedinjenih naroda. Članice BRICS-a imaju vlasnički udio od po 18,98 posto, dok Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bangladeš imaju manje udjele.

Uključivanje Saudijske Arabije u ovu banku predstavljalo bi snažno povezivanje s saudijskim gospodarstvom, koje je važan igrač na svjetskom tržištu nafte. Prema izjavi banke za Financial Times, razgovori sa Saudijskom Arabijom su u tijeku i trenutno se vodi dobra komunikacija s njima.

Ovi razgovori s Saudijskom Arabijom događaju se u vrijeme kada nova razvojna banka procjenjuje svoje opcije financiranja, koja su dovedena u pitanje zbog ruske invazije na Ukrajinu. Skupština banke bit će održana 30. i 31. svibnja, a članstvo Saudijske Arabije u banci bi uvelike ojačalo veze između Rijada i zemalja BRICS-a, posebno u kontekstu produbljivanja saudijsko-kineskih odnosa.

Krajem prošle godine, tijekom službenog posjeta Rijadu, kineski predsjednik Xi Jinping pozdravio je "novu eru" u odnosima između Kine i Saudijske Arabije. Također, u ožujku je Peking posredovao u sporazumu o obnovi diplomatskih odnosa između Saudijske Arabije i Irana.

Ova nova suradnja sa Saudijskom Arabijom dodatno bi produbila veze između BRICS-a i Rijada, otvarajući nove mogućnosti za financiranje i razvoj projekata u regiji.