Svijet

SEC tvrdi da je Binance prikrivao istinu: Američkim klijentima omogućena tajna trgovina na Binance.com

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Platforma za trgovanje kriptovalutama Binance i njen osnivač i izvršni direktor Changpeng Zhao suočavaju se s tužbama zbog navodnog kršenja američkih zakona o vrijednosnim papirima, objavila je Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) u ponedjeljak.

Platforma za trgovanje kriptovalutama Binance i njen osnivač i izvršni direktor Changpeng Zhao suočavaju se s tužbama zbog navodnog kršenja američkih zakona o vrijednosnim papirima, objavila je Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) u ponedjeljak.

Nadzornik tržišta je podnio 13 tužbi protiv Binance entiteta i Zhaoa, uključujući optužbe za upravljanje neregistriranim burzama, brokerskim dilerima i klirinškim agencijama, lažno predstavljanje kontrola trgovanja i nadzora na platformi Binance.US, te neregistrirane ponude i prodaje vrijednosnih papira.

Prema tvrdnjama SEC-a, iako su Zhao i Binance javno tvrdili da je američkim klijentima zabranjeno obavljanje transakcija na Binance.com, zapravo su potajno omogućili američkim klijentima visoke vrijednosti da nastave trgovati na toj platformi, tako što su potkopali vlastite kontrole. Također se tvrdi da su Zhao i Binance tajno kontrolirali operacije Binance.US platforme, iako su javno tvrdili da je ona zasebna i neovisna.

Gary Gensler, predsjednik SEC-a, izjavio je da su Zhao i Binance sudjelovali u opsežnoj mreži obmana, sukoba interesa, neotkrivanja podataka i namjernog izbjegavanja zakona. Optužuje ih da su ulagače doveli u zabludu o kontrolama rizika i manipulativnom trgovanju na platformi, te da su prikrivali informacije o upravljanju platformom, trgovanju pridruženog market makera, te o mjestu i čuvarima fondova ulagača i kripto imovine.

U tužbi SEC-a, koja je podnesena Okružnom sudu SAD-a za Distrikt Columbiju, tvrdi se da je Binance.com, dok ga je kontrolirao Zhao, zaradio najmanje 11,6 milijardi dolara prihoda od naknada za transakcije američkih kupaca od srpnja 2017. godine.

Ove optužbe SEC-a dolaze nakon nedavnih zaključaka američke Komisije za ročnice robe i trgovinu, koja je tvrdila da je Binance "aktivno privlačio" korisnike u SAD-u i njegovao unosne klijente, uključujući institucionalne kupce.

Binance je u priopćenju izjavio da surađuje u istrazi SEC-a i da je nedavno postigao nagodbu za rješavanje istraga. Tvrtka tvrdi da su akcije SEC-a suprotne cilju pružanja jasnoće i smjernica industriji digitalne imovine, te da podrivaju ulogu SAD-a kao globalnog središta financijske inovacije.

Cijene kriptovaluta, uključujući Binanceov vlastiti token BNB i Bitcoin, pale su nakon objave tužbi SEC-a, a ukupna vrijednost kripto tržišta također je opala.