Svijet

Sjedinjene Države: inflacija ponovno raste u kolovozu, potaknuta cijenama benzina

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Inflacija je u kolovozu u Sjedinjenim Američkim Državama ubrzana, drugi mjesec zaredom, posebice potaknuta rastom cijena benzina na crpkama.

Inflacija je u kolovozu u Sjedinjenim Američkim Državama ubrzana, drugi mjesec zaredom, posebice potaknuta rastom cijena benzina na crpkama.

Indeks potrošačkih cijena porastao je na 3,7% na godišnjoj razini, u usporedbi s 3,2% u srpnju, prema CPI indeksu koji je u srijedu objavilo Ministarstvo rada. I to na 0,6% tijekom jednog mjeseca, u usporedbi s 0,2% u srpnju.

Cijene su nastavile usporavati godinu dana, nakon što su dosegle vrhunac od 9,1%. No ponovno su počele rasti, drugi mjesec zaredom, potaknute cijenama benzina, koje predstavljaju "više od polovice povećanja" u mjesečnom indeksu, pojedinosti Ministarstva rada.

Ali iza ovog novog porasta inflacije krije se brojka koja ohrabruje: takozvana temeljna inflacija, koja isključuje cijene energije i hrane. Naravno, blago ubrzava tijekom jednog mjeseca, na 0,3% u odnosu na 0,2%, ali usporava tijekom jedne godine, na 4,3% u odnosu na 4,7% u srpnju.

Glavna ključna stopa sada je u rasponu od 5,25 do 5,50%, što je najviša razina u 22 godine, nakon što je podignuta 11 puta od ožujka 2022.

Fed, međutim, favorizira drugu mjeru inflacije, PCE indeks, koji je također porastao u srpnju, na 3,3% tijekom jedne godine, a koji želi vratiti na oko 2,00%.

Kupovna moć potrošača prošle je godine pala. Inflacija je uzrokovala pad realnih prihoda za 2,3% u Sjedinjenim Državama 2022., iako su plaće vrlo naglo porasle, objavio je u utorak Ured za popis stanovništva.

Sjedinjene Države doista se suočavaju s velikim nedostatkom radne snage, što je dovelo do povećanja plaća, što je pridonijelo poticanju inflacije.

Međutim, priljev novih radnika u kolovozu pogurao je stopu nezaposlenosti na 3,8%, što je signal da se situacija vraća u ravnotežu nakon dvije godine nedostatka radne snage, što će vjerojatno smiriti inflaciju.