Market Pulse

Skromni dobitci dioničkih indeksa na Wall Streetu uoči tjedna objava kvartalnih poslovnih rezultata

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Glavni dionički burzovni indeksi na Wall Streetu uspjeli su ostvariti pozitivan rezultat nakon raznolikih izvještaja o poslovanju u prvom kvartalu vodećih bankarskih institucija kao i ekonomskih podataka koji nisu pružili nikakve dodatne naznake o budućoj akciji Fed-a tijekom sastanka sljedećeg mjeseca.

Glavni dionički burzovni indeksi na Wall Streetu uspjeli su ostvariti pozitivan rezultat nakon raznolikih izvještaja o poslovanju u prvom kvartalu vodećih bankarskih institucija kao i ekonomskih podataka koji nisu pružili nikakve dodatne naznake o budućoj akciji Fed-a tijekom sastanka sljedećeg mjeseca.

Trgovinski dan je započeo pozitivno s Charlesom Schwabom (SCHW) koji je objavio rast dobiti koji je brzo utišan kada je State Street Corp (STT) izvijestila o razočaravajućim gubicima u pogledu prihoda i dobiti i srušila glavne prosjeke.

Na makroekonomskom planu, snažno izvješće Empire State Manufacturing indeksa (+10,8 naspram -18,0) poduprlo je argumente za još jedno povećanje kamatnih stopa u svibnju, što je uglavnom držalo ulagače po strani. Prema podatcima Fedwatch grupe CME, vjerojatnost porasta kamata od 25 bodova u svibnju je povećana na 85% sa 78% prošlog tjedna.

Pred sam kraj jučerašnjeg trgovanja, kupci su snažnije počeli kupovati neke tehnološka i transportna imena koja su glavne indekse povukla natrag u zeleno.

Sektore predvodili su Nekretnine (XLRE) i Financije (XLF), svaki napredujući za više od +1%, dok su Energetika (XLE), Komunikacijske usluge (XLC) i Zdravstvo (XLV) bili negativni.

DJIA je napredovao za 100,71 bodova (+0,30%) i smjestio se na 33987,18, dok je S&P 500 porastao za 13,68 bodova (+0,33%) i završio na 4151,32. Konačno, NASDAQ je porastao za 34,26 bodova (+0,28%) i završio trgovinski dan na 12157,72.

Širina je bila pozitivna s rastućim izdanjima koja su nadmašivala izdanja u opadanju s 3:2 i na NYSE i na NASDAQ-u. Povećanje volumena iznosilo je 63% na NYSE i 69% na NASDAQ-u. VIX je pao za 0,12 bodova (-0,70%) i zatvorio na 16,95. Cijene sirove nafte bile su niženakon što su izgubile 1,58 bodova (-1,91%), a svibanjski ugovor je zatvoren na 80,94 dolara po barelu. Cijene zlata pale su za 8,20 bodova (+0,41%) i završile su na 2007,60 dolara za uncu. Bitcoin (BTC) završio je dan na 29.441,52.

Dok će velike banke (Money Centera) zauzeti većinu naslova dok objavljivali svoje kvartalne rezultate ovog tjedna, ulagači će se usredotočiti na male i regionalne bankekoje su bile u središtu bankovnih previranja prošlog mjeseca koje je potaknulo brige oko recesije.

Kao što je već spomenuto, sutra je veliki dan objava kvartalnih rezultata i sudionici na tržištu trebali bi se pripremiti za još jednu kombinaciju i dobrih i loših kvartalnih rezultata.

Objave o zaradi koje treba pratiti u utorak uključuju: Bank of America (BAC), Kaiser Aluminium (KALU), United Airlines (UAL), First Bancorp (FNLC), Community Trust Bancorp (CTBI), United Community Banks (UCBI), Bank of New York Mellon (BK), Steel Dynamics (STLD), Equifax (EFX), Golden Sachs (GS), Netflix (NFLX), Tesla (TSLA), Johnson & Johnson (JNJ) i Interactive Surgical (ISRG).

Ekonomski kalendar kretanja tržišta za utorak: prodaja stambenih jedinica u SAD-u