U fokusu

Što je investicijski savjet? ESMA pojašnjava svoju definiciju

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Europsko tijelo za nadzor tržišta ESMA svoja je zastarjela tumačenja prenijela u novo, digitalno doba – i svoju definiciju investicijskog savjetovanja objašnjava pomoću ključnih pitanja i studija slučaja.

Europsko tijelo za nadzor tržišta ESMA svoja je zastarjela tumačenja prenijela u novo, digitalno doba – i svoju definiciju investicijskog savjetovanja objašnjava pomoću ključnih pitanja i studija slučaja.

Je li to informacija ili investicijski savjet? Ovo je pitanje koje se ponekad pojavi kada naiđete na finfluencere online – ljude koji dijele financijske savjete sa svojom zajednicom na kanalima društvenih medija. Iako se u mnogim slučajevima radi o općim temama o ulaganjima kojima je uglavnom cilj privući pozornost, osobni se savjeti ponekad mogu pronaći na povezanim forumima. Time se brišu granice investicijskog savjetovanja za koje je potrebna licenca. Druge ponude interaktivnog softvera kao što je robo-savjet također mogu izazvati pitanja.

Europsko tijelo za nadzor vrijednosnih papira ESMA sada se bavi ovim novim izazovima. Objavila je briefing na 38 stranica u kojemu sažima svoju definiciju investicijskog savjetovanja prema pravilima uredbe Mifid II te daje studije slučaja koje vrijedi pročitati i za "analogne" investicijske savjetnike.

Pet ključnih pitanja

U odgovoru na pitanje postoje li investicijski savjeti doista, nadležno tijelo navodi test s pet ključnih pitanja: Postoji li preporuka? Je li to povezano s transakcijama financijskih instrumenata? Je li preporuka predstavljena kao "prikladna" ili se temelji na razmatranjima koja uključuju osobne okolnosti? Nije li to usmjereno isključivo na javnost? I postoji li preporuka (potencijalnom) investitoru?

Grafički prikaz ovoga može se pronaći u brifingu (pogledajte poveznicu u iznad).

U radu ESMA detaljno odgovara na praktična pitanja. To uključuje složenije, kao što je rad s modelima investicijskih portfelja, iz kojih onda može proizaći prodaja proizvoda, ili jednostavnije, kao što je pitanje mogu li investicijski savjeti uključivati alternativne prijedloge. Analiziraju se i fiktivni scenariji influencera u kojima se radi samo o savjetima za širu javnost ili u kojima je prag za osobni investicijski savjet već prijeđen.

Pojam dana

ETF fondovi

Exchange-Traded Funds (ETFs) ili burzovno utrživi fondovi su relativno nova inovacija u svijetu investiranja, a pojavili su se u SAD-u krajem 80-ih godina prošlog stoljeća