Svijet

Summit G-7 počinje u Japanu povijesnim posjetom čelnika muzeju u Hirošimi

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Trodnevni samit na kojem se raspravlja o tekućem ratu između Moskve i Kijeva i nekoliko drugih pitanja

Summit G-7 započeo je u petak u Japanu nakon zajedničkog posjeta muzeju u Hirošimi, koji obilježava prvi nuklearni napad na svijetu koji su izvele SAD 1945. godine.

Domaćin summita je japanski premijer Kishida Fumio.

Nazočni su i američki predsjednik Joe Biden, talijanska premijerka Giorgia Meloni, kanadski premijer Justin Trudeau, francuski predsjednik *Emmanuel Macron, britanski premijer Rishi Sunak, njemački kancelar Olaf Scholz, šef Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Na summit su pozvani i čelnici iz Australije, Indije, Indonezije i Južne Koreje.

Prema dnevnom redu, čelnici G-7 raspravljat će o tekućem ratu između Rusije i Ukrajine, te pitanjima nuklearnog razoružanja i neširenja, klime i energije, hrane, zdravlja, roda, ljudskih prava, digitalizacije te znanosti i tehnologije.

"Za pobjedu Ukrajine i povratak mira utemeljenog na zakonu. Za solidarnost dugujemo stanovništvu koje se bori protiv siromaštva. Da damo primjer i podržimo naše partnere koji su predani planetu", napisao je Macron na Twitteru.

Prema japanskim medijima, očekuje se da će ukrajinski predsjednik osobno sudjelovati na summitu koji će trajati od petka do nedjelje.