Market Pulse

Tehnologija i umjetna inteligencija dominiraju, ostatak tržišta se bori s kamatnim stopama i gornjom granicom duga

Fondovi.hr
Fondovi.hr

S pregovorima o gornjoj granici duga koji su u pozadini postigli određeni napredak, ulagači su se danas usredotočili na zaradu proizvođača čipova Nvidia (NVDA) u prvom kvartalu. Nakon podizanja smjernica budućih prihoda i to zbog rastuće potražnje potaknute potražnjom iz segmenta umjetnom inteligencijom,

S pregovorima o gornjoj granici duga koji su u pozadini postigli određeni napredak, ulagači su se usredotočili na rezultate proizvođača čipova Nvidia (NVDA) u prvom kvartalu. Nakon podizanja smjernica budućih prihoda i to zbog rastuće potražnje potaknute potražnjom iz segmenta umjetne inteligencije,

Nvidia je skočila za +24,37% što je pomoglo povećanju Philadelphia Semiconductor Indexa (SOX) za +6,81%. Ostale dionice povezane s umjetnom inteligencijom ojačale su na tom valu s dionicama Microsofta (MSFT), Meta Platforms (META) i Broadcoma (AVGO) koje su sada na novim najvišim razinama u 52 tjedna.

Ekonomski podaci bili su snažniji od očekivanih s početnim zahtjevima za nezaposlene koji su bili 229 tisuća naspram 250 tisuća procijenjenih, dok je BDP u prvom tromjesečju iznosio +1,3% naspram konsenzusu očekivanja analitičara +1,1% što je dodatno umanjilo strahove od recesije.

Unatoč porastu tehnoloških dionica, većina sektora zatvorila je dan niže s obrambenim sektorima energetika (XLE), komunalne usluge (XLU), zdravstvo (XLV) i osnovnih potrošačkih dobara (XLP) najslabije su skupine. Industrija (XLI) i nekretninski sektor REIT (XLRE) bili su jedini sektori koji su završili s dobicima.

Prinosi su ponovno porasli s 10-godišnjom obveznicom koja je dosegla 3,817%, a dvogodišnjom na 4,525%. Međutim, dio povećanja prinosa bio je uzrokovan reakcijom mogućeg neplaćanja obveze američke vlade. Grupa CME FedWatch još uvijek odlučuje hoće li Federalne rezerve povećati stope za 0,25 bodova na lipanjskom sastanku FOMC-a.

Cijene nafte pale su zbog zabrinutosti potražnje nakon što je Njemačka objavila da je upala u recesiju s negativnim rastom u drugom kvartalu i sporijim ponovnim otvaranjem Kine. Priopćenje da se napreduje u pregovorima o dugu dovelo je do toga da je DJIA nakratko izbrisao pad od 213 bodova, ali je ipak blue-chipa indeks završio dan s gubitkom od 35,27 bodova (-0. 11%) na 32764,65. S&P 500 dodao je 36,04 boda (+0,88%) i zatvorio na 4151,28, dok je tehnološki NASDAQ skočio 213,93 boda (+1,71%) završivši na 12698,09.

Širina je bila negativna s opadajućim izdanjima koja su nadmašivala napredujuća izdanja 1,9:1 na NYSE i 2:1 na NASDAQ-u. Pad volumena iznosio je 67% na NYSE i 54% na NASDAQ-u. VIX je pokazao pad od 0,89 (-4,44%) i zatvoren na 19,14. Cijene sirove nafte pale su 2,39 (-3,21%), a srpanjski ugovor je zatvoren na 71,95 dolara po barelu. Cijene zlata pale su 24,50 (-1,25%) i završile na 1940,10 dolara za uncu. Bitcoin (BTC) je zatvorio dan na 26.500 dolara.

I dalje je tržište podijeljeno s tehnologijom koja ubire plodove procvata umjetne inteligencije, dok se ostatak tržišta bori s višim kamatnim stopama i gornjom granicom duga.

Objave o zaradi koje treba pratiti u petak uključuju: Booz Allen Hamilton Holdings (BAH) i Hibbett Inc (HIBB).

Tržišni ekonomski kalendar za petak: narudžbe trajne robe, osobni prihodi i izdaci te raspoloženje potrošača.

Pojam dana

ETF fondovi

Exchange-Traded Funds (ETFs) ili burzovno utrživi fondovi su relativno nova inovacija u svijetu investiranja, a pojavili su se u SAD-u krajem 80-ih godina prošlog stoljeća