U fokusu

Tri REIT-a s izvrsnim rezultatima u prvom kvartalu: Otkrijte investicijske prilike koje obećavaju!

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Investicijski fondovi za ulaganje nekretnine (REIT) su investicijski instrument čije su dionice izlistane na burzi i dionicama se trguje na sekundarnom tržištu.

Investicijski fondovi za ulaganje nekretnine (REIT) su investicijski instrument čije su dionice izlistane na burzi i dionicama se trguje na sekundarnom tržištu.

Oni su instrument koji omogućuju pojedincima ulaganje u nekretnine, a da pritom ne posjeduju ili upravljaju samim nekretninama.

REIT-ovi pružaju jedinstvenu priliku investitorima da ostvare prihod i diversificiraju svoj portfelj kroz nekretnine, istovremeno uživajući u likvidnosti i praktičnosti koje omogućuje trgovanje dionicama na uređenom tržištu.

REIT-ovi posjeduju i upravljaju raznovrsnim vrstama nekretnina, uključujući komercijalne zgrade, trgovačke centre, apartmane, hotele i industrijske objekte. Ove nekretnine generiraju prihod od najamnine, koji se zatim distribuira dioničarima REIT-a u obliku dividendi. Prema zakonu, REIT-ovi moraju distribuirati značajan dio svog prihoda dioničarima, što ih čini privlačnim ulaganjima za investitore koji traže prihod.

Jedna od ključnih prednosti ulaganja u REIT-ove je njihov potencijal za stabilne novčane tokove. Prihodi od najamnine od zakupaca osiguravaju kontinuirani prihod, koji može biti posebno otporan tijekom ekonomskih recesija. Osim toga, REIT-ovi često imaju dugoročne ugovore o najmu s zakupcima, što osigurava predvidljivost prihoda.

Osim toga, REIT-ovi pružaju investitorima priliku za izloženost nekretninama uz relativno manje iznose ulaganja. Prikupljanjem sredstava od više investitora, REIT-ovi prikupljaju kapital kako bi mogli stjecati i upravljati nekretninama, pružajući pojedinačnim ulagačima izloženost diversificiranom portfelju nekretninskih objekata.

U posljednjim godinama, REIT-ovi su postali popularni među individualnim i institucionalnim ulagačima zbog njihovog privlačnog ukupnog prinosa, prihoda od dividendi i mogućnosti pristupa različitim segmentima tržišta nekretnina.

Kao i kod svake investicije, temeljita analiza pojedinačnih REIT-ova i njihovih temeljnih nekretnina ključna je za donošenje informiranih investicijskih odluka.

Bilo da investitori traže redovite prihode, rast kapitala ili diversifikaciju portfelja, REIT-ovi mogu pružiti zanimljivu investicijsku priliku unutar sektora nekretnina. Svojom jedinstvenom strukturom i potencijalom za stabilne gotovinske tokove, REIT-ovi su postali vrijedan alat za investitore koji žele sudjelovati na tržištu nekretnina i ostvariti svoje financijske ciljeve.

3 REIT-a s senzacionalnim kvartalnim prihodima

Investitori koji žele izloženost fondovima za nekretnine (REIT) koji bi mogli prosperirati u budućnosti ne trebaju dalje tražiti od nedavnih izvještaja o kvartalnim prihodima koji su objavljeni prošlog tjedna.

Snažni prihodi često potiču rast cijene dionica i rast dividendi. Stoga REIT s najboljim operativnim rezultatima imaju potencijal za jednako dobre ili čak bolje rezultate od ostalih sličnih konkurenata.

Pogledajmo tri REIT-a koja su imala odlične kvartalne prihode

Realty Income Corp. (NYSE: O) je REIT koji je vlasnik nekretnina pretežito u maloprodajnom segmentu nekretnina sa sjedištem u San Diegu. Vlasnik je i upravlja s više od 12.400 objekata diljem svijeta.

Široko poznata kao kompanija koja isplaćuje mjesečne dividende, Realty Income je član S&P 500 indeksa i S&P 500 Dividend Aristocrat, s 634 uzastopne mjesečne dividende isplaćene i 120 povećanja dividendi od 1994. godine. Danas je jedan od popularnijih REIT-ova među investitorima.

Zbog svoje veličine, neki analitičari su upozorili da bi rast Realty Incomea mogao biti ograničen. No 3. svibnja, Realty Income je dokazao skeptičarima da su u krivu s odličnim izvještajem o kvartalnim prihodima.

Dobit od operacija (FFO) od 1,04 dolara po dionici nadmašila su procjene i FFO prvog kvartala 2022. godine za 0,03 dolara po dionici. Prihod od 944,39 milijuna dolara nadmašio je procjene za 61,31 milijuna dolara i bio je 17% bolji od prihoda od 643,26 milijuna dolara u prvom kvartalu 2022. godine.

Pojam "Dobit od operacija" (Funds From Operations - FFO) odnosi se na brojku koju koriste nekretninski investicijski fondovi (REIT-ovi) kako bi definirali gotovinski tok iz svojih operacija. Nekretninske tvrtke koriste FFO kao mjeru operativne uspješnosti. FFO se izračunava zbrajanjem amortizacije, otpisa i gubitaka na prodaji imovine s dobitkom, a potom oduzimanjem dobitka od prodaje imovine i bilo kakvih kamatnih prihoda od dobitka. Ponekad se navodi i u obliku po dionici. Omjer FFO po dionici trebao bi se koristiti umjesto zarade po dionici (EPS) prilikom procjene REIT-ova i sličnih investicijskih trustova.

Realty Income je također podigao i smjernice za cijelu 2023. godinu za FFO po dionici s 4,01-4,03 dolara na 4,05-4,15 dolara i izvijestio da je završio prvi kvartal s stopom iznamljenih nekretnina od 99%. Teško je nadmašiti takve brojke.

Arbor Realty Trust Inc. (NYSE: ABR) je hipotekarni REIT (mREIT) sa sjedištem na Long Islandu, New York, koji pokreće mezaninske zajmove za komercijalne i stambene objekte. Mnogi njeni zajmovi potječu iz programa Fannie Mae i Freddie Mac.

Arbor Realty Trust je izvijestio o kvartalnim prihodima. Dobit po dionici (EPS) od 0,62 dolara nadmašila je procjene od 0,40 dolara za 55%, a EPS od 0,55 dolara za 12,7% u odnosu na prvi kvartal 2022. godine. Prihod od 108,57 milijuna dolara nadmašio je procjenu od 96,75 milijuna dolara za 12,22% i bio je povećanje od 29,04% u odnosu na prihod od 84,14 milijuna dolara u prvom kvartalu 2022. godine.

Od kolovoza 2020. godine, Arbor Realty Trust je smanjivao dividendu za mali iznos svaki novi kvartal, a njezina se dividenda potom povećala za 33%. To je izvanredno za mREIT jer su mnogi njezini konkurenti barem jednom ili dva puta smanjili dividende od tada.

Kvartalna dividenda Arbor Realtyja sada iznosi 0,42 dolara, a godišnja dividenda od 1,68 dolara trenutno donosi više od 14%. Ex-dividend datum Arbor Realty Trust-a je 18. svibnja.

Dionice Arbor Realty Trust-a su snažno pale nakon vrlo negativnog izvještaja o short sellingu - očekivanje pada dionice te očekivanja da će investitor jeftino kupiti dionice kako bi vratio dione koje je ranije posudio i prodaju po višoj cijeni, od strane Ningi Research, dionica je pala s 15 dolara na 10,25 dolara u otprilike mjesec dana. No taj izvještaj je upitan od mnogih analitičara i stručnjaka, a Arbor Realty Trust se sada lijepo oporavio tijekom protekla dva tjedna. S ovim najnovijim izvještajem o prihodima, bolja vremena mogu biti pred Arbor Realty Trust-om.

Sunstone Hotel Investors Inc. (NYSE: SHO) je hotel REIT sa sjedištem u Aliso Vieju, Kalifornija, s 7.735 soba u 15 hotela na obje američka obale i Havajima. Njezini hoteli posluju pod markama Hyatt Regency, Marriott, Hilton i Four Seasons.

Sunstone Hotel Investors je izvijestio o poslovnim rezultatima za prvi kvartal. FFO od 0,21 dolara po dionici nadmašio je procjene za 0,04 dolara, ali što je još važnije, bio je povećanje od 162,5% u odnosu na FFO od 0,08 dolara po dionici u prvom kvartalu 2022. godine.

Prihod od 243,4 milijuna dolara nadmašio je konsenzusnu procjenu od 229,54 milijuna dolara za 6,04% i bio je povećanje od 41,25% u odnosu na prihod od 172,31 milijuna dolara u prvom kvartalu 2022. godine.

Usporedive prihode po raspoloživoj sobi (RevPAR) povećane su za 32% u odnosu na prvi kvartal 2022. godine, dosegnuvši 218,82 dolara. Popunjenost kapaciteta je bilo nešto ispod 70%, u odnosu na 67% u četvrtom kvartalu 2022. godine.

Rezultati poput ovih su impresivni i pokazuju da se hotelska industrija vraća na razine koje je imala prije pandemije.