Market Pulse

Tržište roba ostavlja za sobom teško tromjesečje

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Tržište robe ostavilo je za sobom prvo tromjesečje godine kada je određivanje cijena postalo teško i postojao je snažan pritisak na prodaju.

Tržište robe ostavilo je za sobom prvo tromjesečje godine kada je određivanje cijena postalo teško i postojao je snažan pritisak na prodaju.

U prvom tromjesečju zabilježene su oštre fluktuacije na tržištu roba jer je zabrinutost oko globalne gospodarske aktivnosti utjecala na tržište.

Broj slučajeva COVID-19 na globalnoj razini nekontrolirano je porastao nakon što je Kina ukinula pandemijske mjere, percepcija rizika je porasla na tržištu roba, a verbalne smjernice dužnosnika Fed-a, kao i zabrinutost zbog recesije, bili su među važnim čimbenicima koji su vršili pritisak na trgovinu.

Na tržištu roba uočen je silazni trend uz uslijed oštrih izjava čelnika središnjih banaka.

Učinci zabrinutosti da bi vodeće svjetske središnje banke mogle provoditi politiku povećanja kamatnih stopa dulje od očekivanog bili su tema tijekom tromjesečja.

Neizvjesnosti u vezi s kineskim gospodarstvom također su imale značajan učinak na tržište roba.

Predsjednik FED-a Jerome Powell rekao je prošlog mjeseca da su najnoviji ekonomski podaci jači od očekivanih, sugerirajući da bi konačna razina kamatnih stopa mogla biti viša od očekivane.

Naglašavajući da bi ponovno uspostavljanje stabilnosti cijena vjerojatno zahtijevalo restriktivnije stajalište monetarne politike neko vrijeme, Powell je istaknuo da je Fed spreman povećati tempo povećanja stopa ako podaci pokažu da je potrebno brže pooštravanje.

Problemi u globalnom bankarskom sektoru i neizvjesnosti u vezi s monetarnom politikom također su doveli do odstupanja temeljenih na proizvodima.

Bankrot Silicon Valley Bank (SVB) i Signature Bank u SAD-u te najava da Saudijska nacionalna banka, najveći partner švicarske Credit Suisse, neće dokapitalizirati, također je izazvala nesigurnosti na tržištima.

Najveća švicarska banka UBS kupila je hitno svog rivala Credit Suisse uz pomoć vlade.

Metali

Od plemenitih metala prednjači zlato koje je ojačalo 8%, a srebro je zaradilo 0,7%, dok je platina pala 7,2%, a paladij 18,7%.

Očekivanja da će se globalno gospodarstvo usporiti 2023. povećala su potražnju za zlatom koje se smatra sigurnim utočištem.

Direktorica MMF-a Kristalina Georgieva upozorila je u siječnju da je pred globalnom ekonomijom teška godina, pri čemu se očekuje da će jedna trećina svjetske ekonomije ući u recesiju zbog istovremenog usporavanja SAD-a, EU-a i Kine.

U prvom tromjesečju godine zabilježena su oštra kretanja kod baznih metala.

U tom su razdoblju bakar i aluminij porasli 6,8%, odnosno 1,3%, dok je olovo izgubilo 8,9%, nikal 23,3%, a cink 2,7%.

S otpuštanjem strogih ograničenja u vezi s pandemijom u Kini, poticaji za stambeni sektor posebno su povećali potražnju za bakrom.

Zabrinutost oko opskrbe vezana uz proizvodnju bakra u Kanadi, Singapuru i Čileu također je došla do izražaja.

EU je označila bakar i nikal kao strateške metale u Europskom zakonu o kritičnim sirovinama.

Dok se ova odluka EU pozitivno odrazila na bakar, kod nikla su u prvom kvartalu zabilježena smanjenja.

Istraživanje američkog Geološkog instituta otkrilo je da je proizvodnja nikla porasla u 2022. godini, ali su vidljive oštre fluktuacije na tržištu nikla zbog vijesti o kompaniji Trafigura u Singapuru.

Trafigura se suočila s gubitkom od pola milijarde dolara zbog fiktivnog izvoza nikla, a tvrtka je tvrdila da je žrtva "sustavne prijevare".

Međunarodna grupa za proučavanje nikla otkrila je da postoji prevelika ponuda na globalnom tržištu nikla.

Podaci su pokazali da se jaz na globalnom tržištu cinka povećao 2022., dok je udio ukupne rafinirane proizvodnje opao.

Deprecijacija cijena energije također je povećala potražnju za aluminijem u prvom kvartalu.

Vijest da je francuska talionica aluminija Aluminium Dunkerque povećala svoju proizvodnju do punog kapaciteta jer su cijene energije pale, doživljena je kao pozitivan razvoj u pogledu gospodarske aktivnosti u aluminiju.

Energija

Energetska roba oštro je pala u prvom tromjesečju ove godine, kada je nafta Brent pala za 5,3%, a prirodni plin kojim se trguje na njujorškoj robnoj burzi za 50,5%.

Dok su očekivanja recesije u svjetskim gospodarstvima i mješoviti signali o oporavku gospodarstva i potražnje u Kini, najvećem svjetskom uvozniku nafte, doveli do neizvjesnosti, porast zaliha nafte u SAD-u izvršio je pritisak na cijene nafte Brent.

Protok vijesti da će SAD prodavati naftu tržištu iz svojih strateških naftnih rezervi bio je učinkovit u padu cijena nafte Brent.

U prvom tromjesečju godine prirodni je plin pao ispod 2 dolara prvi put od svibnja 2021.

Topliji vremenski uvjeti i napori za štednju u industriji utjecali su na cijene prirodnog plina.

Poljoprivreda

Cijene šećera porasle su za 9,6%, na najvišu razinu od studenog 2016., kakao za 12,8%, na najvišu razinu od kolovoza 2016., a kava za 1,9% tijekom prvog tromjesečja, dok su cijene pamuka pale za 0,9%.

Dok su se očekivanja da bi proizvodnja šećera mogla pasti u najvećem proizvođaču Indiji odrazila na cijene šećera, povezana s vremenskim uvjetima, cijene kakaovca porasle su zbog zabrinutosti za kvalitetu usjeva kakaovca u Africi.

Nedostatak gnojiva i pesticida postao je veliki problem za uzgajivače kakaovca, budući da je rat u Ukrajini ograničio ruski svjetski izvoz potaše i drugih gnojiva.

Cijene pamuka pale su kao rezultat sve veće zabrinutosti oko potražnje, zajedno s očekivanjima globalne recesije. Pad izvoza pamuka u SAD također je uzrokovao deprecijaciju pamuka.

U prvom tromjesečju ove godine pšenica kojom se trguje na Chicago Mercantile Exchange pala je za 12,6%, kukuruz za 2,7%, soja za 1,2%, a riža za 6,5%.

Pšenica je zabilježila najnižu razinu od srpnja 2021., jer su se povećanje predviđanja svjetske proizvodnje pšenice i obnova Sporazuma o koridoru žita pojavili kao važni čimbenici smanjenja.

Pad cijena nafte u prvom tromjesečju potisnuo je i cijene kukuruza.