Hrvatska

Turkovic: Da li je ovog puta na američkoj burzi zaista drugačije?

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Da su padovi dionica u proteklim mjesecima još uvijek tema dana, poslijedica je negativne psihologije investitora, koja prevladava nad važnom činjenicom kao što je snižavanje kamatnih stopa u SAD. Umjesto toga na televizijama se izmjenjuju ekonomisti, koji tvrde, da je ovoga puta u gospodarstvu i na financijskim tržištima drukčije nego u zadnjim desetlijećima i da […]

Da su padovi dionica u proteklim mjesecima još uvijek tema dana, poslijedica je negativne psihologije investitora, koja prevladava nad važnom činjenicom kao što je snižavanje kamatnih stopa u SAD. Umjesto toga na televizijama se izmjenjuju ekonomisti, koji tvrde, da je ovoga puta u gospodarstvu i na financijskim tržištima drukčije nego u zadnjim desetlijećima i da sadašnju recesiju i burze nije moguće ozdraviti sa monetarnom politikom. Je li ovoga puta zaista sve drugačije?

Ne. I ovoga puta bit će tako kao što je to uvijek u prošlosti i bilo. Financijska tržišta zasigurno će se oporaviti jedino je otvoreno pitanje, kada će se to dogoditi?. Kao napomenuto, investitori još ne reagiraju toliko na kamatnu politiku, koliko na poslovanje poduzeća.

Ti podaci u prvom trimjesečju zasigurno neće blistati, kao što nisu bili ni povoljni podaci o gubitku u prvom kvartalu koje je ostvario General Electric za 6 posto u odnosu na očekivanja. Investicijske kuće su  na tu informaciju smanjile prognoze dobiti po dionici u ovoj godini sa 2,42 na 2,20 USD.

Zabrinute velike investicijske kuće počele su prodavati dionice Generala Electrica te su u samo jednome danu dionice izgubile na vrijednosti 10 posto. Slično se prije tjedan dana dogodilo i sa dionicama farmaceutske kompanije Merck, koji je objavio da registracija jednoga obečavajućega lijeka ide sporije od prvobitnih prognoza. Dionica je na vijest prvo pala za skoro 10 posto, ali je poslije u tjedan dana sve izgubljeno pridobila nazad.

Loše su vijesti bile objavljene i prije nekoliko dana iz američkog statističkog ureda povodom objave potrošačkoga indeksa u saveznoj državi Michigan, koji vrijedi kao barometar potrošačke psihologije u cijeloj državi. Podatak je također razočarao burzovne investitore.

Pitanje se glasi što da sada radi običan ulagač? Da li se kod svojih odluka treba obazirat na psihologiju mase na burzi ili pak na kamatnu politiku? Mišljenja sam, da je psihologija na burzi čudljiva stvar: jednom je pretjerano pesimistička, drugi puta ima previše euforije. Za razliku od kamata, koje su odanije. Može se lako desiti da će na kratak rok još biti loših vijesti glede konjunkture, lošijih poslovnih rezultata kompanija, ali se američko trižište na to već navikava.

Sa problemima imaju posla već neko vrijeme. Amerika za sada nema ni teškoća sa previsokom inflacijom, a nema ni visokih zahtjeva za povećanjem plaća. Stoga će FED moći kamate i dalje držati nisko kao sada, a možda još nešto niže. Još jednom kroz neko vrijeme ustanoviti da ni ovoga puta nije bilo ništa drugačije. Ciklusi, koje karakteriziraju padovi i usponi gospodarstva, još uvijek ostaju. Å to je možda drugačije nego u prošlosti, jest povećanje intenziteta. Na žalost, to najviše sada osječaju neiskusni investitori, koji obično stupaju na burzu u krivo vrijeme.

Pregled važnijih burzovnih pokazatelja (navedene su vrijednosti u srijedu, 16.4.08 u 10. sati):

  • DAX 30, vriednost 6639 bodova,

  • TecDax, vrijednost 812 bodova,

  • Euro Stoxx 50, vrijednost  3722 bodova,

  • Dow Jones, vrijednost 12362 bodova,

  • Nasdaq, vrijednost 2286 bodova

  • Nikkei 225, vrijednost 13146 bodova.

Prinosi obveznica do dospijeća:

  • 10 -godišnje obveznice…..3,99 % godišnje

  • 10 godišnje američke obveznice…..3,59 % godišnje

Cijene sirovina:

  • zlato (unča)……932 USD

  • nafta (New York)……..113 USD

Zlatko Turkolvič
www.zlatkoturkovic.com

Pojam dana

ETF fondovi

Exchange-Traded Funds (ETFs) ili burzovno utrživi fondovi su relativno nova inovacija u svijetu investiranja, a pojavili su se u SAD-u krajem 80-ih godina prošlog stoljeća