Hrvatska

Turkovic: Mali korak za gospodarstvo, ali velik za burzu

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Očekivanja glede američkog gospodarskog rasta bila su crna, govorilo se o slomu gospodarstva i recesiji. Na kraju je pozitivan statistički podatak pokrenuo kupovine na Wall Streetu, koje doduše nisu bile euforične, ali treba znati, da prelazak iz negativnoga u pozitivan trend na financijskim tržištima nikada nije euforičan. Komentatori na američkim TV postajama su sa vidnim […]

Očekivanja glede američkog gospodarskog rasta bila su crna, govorilo se o slomu gospodarstva i recesiji. Na kraju je pozitivan statistički podatak pokrenuo kupovine na Wall Streetu, koje doduše nisu bile euforične, ali treba znati, da prelazak iz negativnoga u pozitivan trend na financijskim tržištima nikada nije euforičan. Komentatori na američkim TV postajama su sa vidnim olakšanjem utvrđivali, da sa domačim financijama zapravo nije sve tako loše kako je izgledalo, iako su se složili da još nije vrijeme za otvaranjem šampanjca. Negativnih vjesti zasigurno će još biti.

Gospodarstvu treba i dalje pomagati, prije par dana je u američkom kongresu izjavio šef FED-a, Bernanke. Američki potrošać, po njegovim riječima, još se nije potpuno oporavio od pada cijena nekretnina, stoga je potrebno smanjiti pritisak na hipotekarne dužnike. Da ne bankrotiraju. U 2007, godini u SAD na nekretninama bilo je 1,53 milijuna prisilnih izvršenja, što je 53% više nego u 2006. godini

Bernanke je sigurno u pravu, kada upozorava, da se taj broj može u ovoj godini još povećati i hendikepirati kupovnu moč potrošača. Privatna potrošnja, u stvari, predstavlja dvije trećine cijelokupne potrošnje. Ostalo otpada na potražnju države. No, problem u ovome trenutku nije toliko kongres, koji želi pomoći vlasnicima hipoteka, već Bijela kuća, koja smatra, da je bilo poreznih olakšica u proteklim mjesecima već dovoljno. Stoga mislim, da će, što se tiče hipotekarnih bankrota, drugo i treće tromjesečje biti odlučujuće. Za sada se Amerikanci mogu oslanjati samo na niske kamatne stope. Je li to za burzu dovoljno?

Možda. Pogledajmo kako razvijena burzovna tržišta reagiraju na sadašnju situaciju. Naime, sve ukazuje na to, da su prije par mjeseci, uglavnom povućeni investitori, sada opet počeli kupovati. Naročito se to odražava na tržištu stvarno osiguranih obveznica, ili skraćeno ABS obveznica ( Asset Backed Securities ), koje su bile zapravo povod za financijske traume mnogih banaka u proteklim mjesecima. Većina tih obveznica bila je, i još je, osigurana sa nekretninama i ponovni ulazak velikih osiguravačkih društava, među njima i njemačkog Allianza, na to tržište znači simbolični zaokret. Istina je, da je riječ o »tek« dvije milijarde eura, što je u odnosu na vrijednost tih papira u iznosu 1400 milijardi eura, koliko ih posjeduju europske banke, malo. Ali s druge strane, tome potezu ubuduće će slijedit i druge velike osiguravačke tvrtke što je posredan znak, da se novac seli nazad na burzu.

Još u kritičnim vremenima, prije par mjeseci, ABS obveznice, osigurane sa prvoklasnim nekretninama, američka i europska centralna banka uzimale su kao zalog za davanje kredita. Je li ulazak velikih igrača na tržište obveznica važna činjenica za burzovnog ulagaća? Da. U suštini jest tako, da ako se želi oporavak burze, prvo se moraju oporaviti velike svjetske banke, koje su imale do sada zbog pada vrijednosti ABS obveznica, 255 milijardi dolara gubitaka. Ponovni ulazak velikih financijskih kuća u obveznice najprije će dignuti cijene tih papira. Odmah zatim se u bankarskim bilancama povećava vrijednost aktive. To, nadalje, daje bankama mogućnost i hrabrost, da povećavaju masu kredita i kupovine dionica.

Nekoč je slavni astronaut Neil Armstrong, kada je zakoračio na mjesec, kazao: »To je mali korak za mene, ali veliki korak za čovjećanstvo.« Tako proročkih riječi u ovome burzovnom trenutku još neću upotrijebiti. Ali skromne kupovine stvarnih obveznica, možda će dodati veliki doprinos pozitivnome burzovnom zaokretu.

Pregled važnijih burzovnih pokazatelja (navedene su vrijednosti u srijedu, 7.5.08 u 10. sati):

  • DAX 30, vriednost 7041 bodova,

  • TecDax, vrijednost 840 bodova,

  • Euro Stoxx 50, vrijednost  3850 bodova,

  • Dow Jones, vrijednost 13020 bodova,

  • Nasdaq, vrijednost 2483 bodova

  • Nikkei 225, vrijednost 14102 bodova.

Prinosi obveznica do dospijeća:

  • 10 -godišnje obveznice…..4,19 % godišnje

  • 10 godišnje američke obveznice…..3,91 % godišnje

Cijene sirovina:

  • zlato (unča)……877 USD

  • nafta (New York)……..121 USD

Zlatko Turković, analitičar
www.zlatkoturkovic.com

Pojam dana

ETF fondovi

Exchange-Traded Funds (ETFs) ili burzovno utrživi fondovi su relativno nova inovacija u svijetu investiranja, a pojavili su se u SAD-u krajem 80-ih godina prošlog stoljeća