Hrvatska

Turkovic: Prije dobitka na burzi je potrebno i gubiti

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Američka banka Bear Stearns u proteklim je godinama svojim ulagačima jamčila atraktivne prinose ako investiraju u hipotekarne obveznice koje ona izda. Investitori su brzo zgrabili \”priliku\”. Međutim prekomjerna su jamstva banku dovela u takvo stanje da je cijena njene dionice u nekoliko dana pala 93 posto, odnosno na 2 dolara za dionicu. Na Wall Streetu […]

Američka banka Bear Stearns u proteklim je godinama svojim ulagačima jamčila atraktivne prinose ako investiraju u hipotekarne obveznice koje ona izda. Investitori su brzo zgrabili \”priliku\”. Međutim prekomjerna su jamstva banku dovela u takvo stanje da je cijena njene dionice u nekoliko dana pala 93 posto, odnosno na 2 dolara za dionicu. Na Wall Streetu je u jednom trenutku prijetio lančani slom jer su vjerovnici banke te papire odmah htjeli prodati. Å to se dogodilo poslije?

Slučaj je u svoje ruke uzeo FED. Bernanke je za rješavanje jamstava banke dao na raspolaganje 30 milijardi dolara. Å to će pokriti tek jedan dio gubitka investitora. Operacija spašavanja provodit će se pomoću velike newyorške banke JP Morgan, koja preuzima Bear Stearns za 236 milijuna dolara.

Uz to će morati i platiti obveze pogođene banke u visini 6 milijardi dolara. Jučer je FED još jednom spustio kamatnu stopu, ovaj put za 0,75 posto, za stimuliranje financijskoga sektora. Istini za volju, neodgovorno burzovno poslovanje nisu prakticirali samo u Bear Stearnsu.

Na malo drukčiji način toga su se latili i kod njemačke banke Nordeutschen Landesbank iz Hannovera. Jedan od njenih brokera kod trgovanja dionicama imao je prilično slobodne ruke, pa je kupovao velike količine dionica manjih ili gotovo nepoznatih tvrtki. Navodno po narudžbi svojih stranaka.

Tako je kupio 8,4 milijuna dionica njemačkog proizvođača GSM aparata Balda i 31 milijun dionica dobavljača elektroničkih uređaja za navigaciju Remote MDx iz američke savezne države Utah. Sada bančina stranka te dionice neće preuzeti jer su nakon zadnjih burzovnih rasprodaja drastično pale.

Ni NordLB ne zna što bi sa 23,6-postotnim vlasništvom u Remote MDx-u, poduzeću koje je u gubicima, pa joj je jedina briga riješiti se dionica što je moguće prije. Rezultat: za kupnju se potrošilo 116 milijuna dolara, dok sada dionice vrijede samo 34 milijuna. Prema riječima banke, dionice je \”naručio\” neki gospodin, Lars Windhorst, koji je u 90-im godinama slovio kao čudo od dječaka i izvanredan burzovni špekulant u Njemačkoj pa je tako kod banaka stvorio i dobar ugled.

Povjerenje banaka očito je išlo tako daleko da je mogao na burzi kupovati na veresiju. Osim toga, poduzeća čije je dionice kupovao obično je prikazivao kao nesolventna i manipulirao bilancama, što je naravno vodilo u velika titranja tečajeva na burzi. Pravodobnim tajmingom kupnja i prodaja puno je i zaradio. Taj se čin u Americi naziva insajderstvo, za što su predviđene desetljeća duge zatvorske kazne. Njemačko tužiteljstvo već priprema optužnicu protiv njega.

Å to je zajedničko primjerima Bear Stearnsa i NordLB-a? čŒinjenica da ono što na burzi naizgled djeluje savršeno lijepo obično skriva zamku, koju obični investitor često puta ne uoči. Umjesto da glavninu portfelja formira od blue chip dionica ili fondova s tim dionicama, iako će zaraditi manje, on radije nasjeda na obećanja industrije financijskog marketinga. Ako se burze prihvatimo na taj način, onda vrijedi poslovica: na burzi možeš dobiti, no izgubiti pak moraš.

Pregled važnijih burzovnih pokazatelja (navedene su vrijednosti u srijedu 19. ožujka u 10 sati):

–    DAX 30 – 6401 bodova,
–    TecDax – 710 bodova,
–    Euro Stoxx 50 – 3559 bodova,
–    Dow Jones – 12.392 boda,
–    Nasdaq – 2268 bodova,
–    Nikkei 225 – 12.260 bodova.

Prinosi obveznica do dospijeća:
–    10-godišnje obveznice…..…….…..3,73 posto godišnje
–    10-godišnje američke obveznice…..3,40 posto godišnje

Cijene sirovina:
–    zlato (unca)…..….…..1004 USD
–    nafta (New York)……..109 USD

Zlatko Turkovič
www.zlatkoturkovic.com

Pojam dana

ETF fondovi

Exchange-Traded Funds (ETFs) ili burzovno utrživi fondovi su relativno nova inovacija u svijetu investiranja, a pojavili su se u SAD-u krajem 80-ih godina prošlog stoljeća