U fokusu

U 2023. Tech dionice u SAD-u skaču 27% - Ali je li baš sve tako kako izgleda?

Fondovi.hr
Fondovi.hr

U 2023. godini, tehnološke dionice u SAD-u doživjele su značajan rast, s iznimnim povećanjem od 27%. Čak 83% prinosa ove godine pripada samo sedam dionica: FAAMG (Facebook, Amazon, Apple, Microsoft i Google), Tesla i Nvidia.

U 2023. godini, tehnološke dionice u SAD-u doživjele su značajan rast, s iznimnim povećanjem od 27%. Čak 83% prinosa ove godine pripada samo sedam dionica: FAAMG (Meta/Facebook, Amazon, Apple, Microsoft i Google), Tesla i Nvidia.

Porast vrijednosti Nvidie čak ju je na trenutak svrstao među tvrtke vrijedne bilijun dolara. Međutim, važno je analizirati povijesne podatke kako bismo dobili uvide u implikacije takve koncentrirane tržišne kapitalizacije.

Slabija performansa velikih tvrtki tijekom vremena

Studija koju je provela tvrtka Dimensional Fund Advisors otkriva performansu dionica u SAD-u koje su ušle među 10 najvećih prema tržišnoj kapitalizaciji i njihovoj naknadnoj performansi.

Rezultati pokazuju značajan trend slabijeg prinosa tijekom vremena.

Podaci ukazuju da su prije ulaska među 10 najvećih tvrtki, ove tvrtke pokazale brzi rast koji je znatno nadmašio prosjek tržišta. Prosječna izvedba u odnosu na američko tržište bila je sljedeća:

  • 10 godina prije ulaska među 10 najvećih: +10,0%
  • 5 godina prije ulaska među 10 najvećih: +19,3%
  • 3 godine prije ulaska među 10 najvećih: +24,3%

Međutim, nakon ulaska među 10 najvećih, njihovi povrati postaju manje izraženi i obično se usklađuju s prosjekom tržišta ili malo padaju ispod njega. Brojke za prosječnu izvedbu nakon ulaska među 10 najvećih su sljedeće:

  • 3 godine nakon ulaska među 10 najvećih: +0,7%
  • 5 godina nakon ulaska među 10 najvećih: -1,1%
  • 10 godina nakon ulaska među 10 najvećih: -1,3%

Ovi povijesni podatci upozoravaju na oprez pri slijepom trčanju za velikim dionicama i pretpostavljanju da će njihova prethodna iznimna performansa trajati neograničeno.

Rizici povezani s tržišnim rastom

Dva rizika na koje investitori trebaju obratiti pozornost u kontekstu trenutačnog rasta tržišta.

Prvo, koncentracijski rizici predstavljaju zabrinutost za tržište. Iako su američke dionice porasle za 11,5% u 2023. godini, rast je bio primjetno uski, što ukazuje na visoko koncentriranu temu koja pokreće tržište. Takva koncentracija ostavlja tržište osjetljivim na brze obrate ako tema izgubi zamah. Dodatni potencijalni rizik koji bi mogao izazvati probleme je slabije nego što se očekivalo američko gospodarstvo tijekom ljetnih mjeseci.

Drugo, uzbuđenje oko umjetne inteligencije (AI) dovelo je do rasta američkih tehnoloških dionica, uključujući tvrtke povezane s AI-jem, do opasnih razina procjene. Trenutne procjene dionica najviše su od srpnja 2022. godine. Analizirajući što ove procjene znače za buduće povrate na temelju prošlih obrazaca, postaje jasno da se očekivana godišnja stvarna stopa povrata u razdoblju od 10 godina kreće između -3% do +3%. To ukazuje na značajne rizike pada u usporedbi s dugoročnim prosjekom povrata od +5%.

Uzimajući ovo u obzir važno je da investitori budu oprezni prilikom poslovanja s američkim tehnološkim dionicama. Iako trenutni rast može biti primamljiv, povijesni podaci ukazuju da performansa velikih tvrtki obično slabi tijekom vremena. Osim toga, koncentracijski rizici i visoke procjene predstavljaju dodatne brige za stabilnost tržišta i potencijalne povrate.

Izuzetno je važno da investitori pažljivo procjene svoje strategije ulaganja i donose informirane odluke na temelju sveobuhvatnog razumijevanja rizika i povijesnih obrazaca povezanih s tržištem

Pojam dana

ETF fondovi

Exchange-Traded Funds (ETFs) ili burzovno utrživi fondovi su relativno nova inovacija u svijetu investiranja, a pojavili su se u SAD-u krajem 80-ih godina prošlog stoljeća