Svijet

U fokusu objava podataka o inflaciji u SAD-u

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Budući da čelnici Fed-aa naglašavaju važnost ekonomskih podataka u odlukama o monetarnoj politici, u nastavku tjedna fokus je i na objavama proizvođačkih cijena, trgovine na malo i industrijske proizvodnje u veljači. Na kraju tjedna na rasporedu su i preliminarni podaci potrošačkog raspoloženja i inflacijskih očekivanja u ožujku, čije istraživanje provodi Sveučilište Michigan. Stoga će Fed na sljedećem sastanku raspolagati raznim podacima o kretanju gospodarstva koji će pomoći u vođenju monetarne politike u izazovnom ekonomskom okružju.

Jučer nije bilo važnijih objava na ekonomskom kalendaru, međutim, danas je naglasak na objavi inflacije u SAD-u za veljaču.

Nakon što su podaci s američkog tržišta rada ponovno signalizirali snažnije zapošljavanje od tržišnih očekivanja, za nositelje monetarne politike slijedi nova važna objava. Potrošačke cijene zabilježile su u siječnju rast na godišnjoj razini snažniji od procjene tržišnog konsenzusa, odnosno porasle su za 6,4% godišnje (-0,1 pb u odnosu na godišnju stopu rasta u prosincu).

Na mjesečnoj razini ostvaren je rast od 0,5%, najveći od listopada 2022. Rast je bio široko rasprostranjen, što se zrcali u temeljnoj inflaciji koja je u siječnju bila viša za 5,6% godišnje i 0,4% mjesečno. Unatoč provođenju oštre monetarne politike od strane Feda, jasno je da će za uspostavljanje stabilnosti cijena trebati vremena. Prema procjeni tržišnog konsenzusa, u veljači se očekuje rast potrošačkih cijena od 6% na godišnjoj razini (0,4% u odnosu na siječanj), dok bi temeljna inflacija trebala blago usporiti na 5,5% (i zabilježiti ponovno rast od 0,4% mjesečno).

Budući da čelnici Feda naglašavaju važnost ekonomskih podataka u odlukama o monetarnoj politici, u nastavku tjedna fokus je i na objavama proizvođačkih cijena, trgovine na malo i industrijske proizvodnje u veljači. Na kraju tjedna na rasporedu su i preliminarni podaci potrošačkog raspoloženja i inflacijskih očekivanja u ožujku, čije istraživanje provodi Sveučilište Michigan. Stoga će Fed na sljedećem sastanku raspolagati raznim podacima o kretanju gospodarstva koji će pomoći u vođenju monetarne politike u izazovnom ekonomskom okružju, navodi se u RBA istraživanju.

S naše strane Atlantika možemo izdvojiti objavu industrijske proizvodnje za siječanj u europodručju. Nakon što su PMI pokazatelji gospodarske aktivnosti pokazali iznenađujuću otpornost gospodarstva na početku 2023., sada će industrijska proizvodnja potvrditi ili opovrgnuti te zaključke. Već objavljeni nacionalni podaci o kretanju obujma industrijske proizvodnje u siječnju pružili su mješovitu sliku. Primjerice, objavljeni podaci u Francuskoj i Španjolskoj bili su znatno ispod očekivanja (-1,9% odnosno -0,9% mjesečno), dok su podaci za Njemačku pružili pozitivno iznenađenje (+3,5% na mjesečnoj razini). U tom kontekstu, ostaje za vidjeti kakvi će biti podaci za monetarnu uniju u cijelosti budući da će isti pružiti detaljniji uvid u kretanje gospodarstva na početku 2023.