EU

U godinu dana se udvostručio broj zelenih obveznica na Bečkoj burzi

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Izdavatelji obveznica unutar segmenta Vienna ESG obvezuju se poštivati stroge kriterije transparentnosti, kvalitete i javnosti, u skladu s priznatim standardima ESG koje je postavila Bečka burza.

Uvođenje održivosti na Bečku burzu postalo je primjetno i dinamično od 2022. godine, sa značajnim rastom ponude u novostvorenom segmentu održivosti. Ovaj segment zahtijeva posebnu transparentnost kako bi se osigurala integritet i autentičnost održivih investicijskih mogućnosti.

Od svibnja 2022., Bečki ESG segment je postao dom za održive obveznice na Bečkoj burzi, te je dosegnuo značajnu prekretnicu - izdano je stotinu zelenih obveznica, čime je potvrđena njegova važnost i rastući interes tržišta.

Prednjačeći u ovom segmentu, turska Akbanka se istaknula svojim prvim izdanjem održivih obveznica, uključujući i tier 2 obveznice. Tijekom proteklih godina, broj ESG obveznica na Bečkoj burzi gotovo se udvostručio, od 53 u siječnju 2022. godine do sadašnjih 100.

To svjedoči o sve većem interesu za održivost i potrebi za financiranjem projekata koji pridonose društvenoj i ekološkoj dobrobiti.

Financijski sektor prepoznat je kao ključna snaga iza zelenih obveznica na Bečkoj burzi. Republika Austrija se istaknula kao najveći emiter, izdavajući zelene obveznice za podršku klimatski prihvatljivih aktivnosti. Njihove obveznice ukupne vrijednosti sedam milijardi eura svrstavaju ih na treće mjesto u svijetu po količini zelenih izdanja. Također, financijske institucije poput Hypo Noe Landesbank AG, Erste Group Bank AG, Unicredit Bank Austria AG i Raiffeisenbank International AG (RBI) doprinose rastu zelenih obveznica, izdajući obveznice u volumenima od jedne do 1,5 milijardi eura.

Nedavno su UBM Development AG i S Immo AG, uzimajući u obzir i privatne investitore, plasirali zelene obveznice. Pionirski koraci u ovom segmentu napravljeni su 2014. godine kada je austrijska energetska kompanija Verbund AG izdala prvu zelenu obveznicu na njemačkom govornom području.

Izdavatelji obveznica unutar segmenta Vienna ESG obvezuju se poštivati stroge kriterije transparentnosti, kvalitete i javnosti, u skladu s priznatim standardima ESG koje je postavila Bečka burza.

Ti standardi idu iznad zakonskih zahtjeva i oslanjaju se na smjernice Međunarodne udruge tržišta kapitala (ICMA), uključujući principe zelene i socijalne obveznice.

Važno je napomenuti da vanjske, neovisne institucije provjeravaju usklađenost s ovim standardima, kao i planirano korištenje prikupljenih sredstava, osiguravajući time integritet ovog segmenta.

Ukupno gledano, rastuća potražnja za održivim investicijama i sve veća prisutnost zelenih obveznica na Bečkoj burzi svjedoče o rastućem interesu za društveno i ekološki odgovorne poslovne prakse. Segment Vienna ESG nastavlja privlačiti emitere i investitore koji su usmjereni prema pozitivnom doprinosu prema okolišu i društvu, dok istodobno pruža transparentan okvir za njihovo djelovanje.