Fondovi info

Najbolji investicijski fondovi nagrađeni s priznanjem Top of the Funds

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Hrvatska gospodarska komora dodijelila je godišnje nagrade Top of the Funds u sklopu obilježavanja Svjetskog dana investicijskih fondova. Nagrade su dodijeljene za poslovne rezultate ostvarene u 2022. godini u osam kategorija, prema kriterijima Grupacije UCITS fondova Udruženja investicijskih i mirovinskih fondova HGK.

Hrvatska gospodarska komora dodijelila je godišnje nagrade Top of the Funds u sklopu obilježavanja Svjetskog dana investicijskih fondova. Nagrade su dodijeljene za poslovne rezultate ostvarene u 2022. godini u osam kategorija, prema kriterijima Grupacije UCITS fondova Udruženja investicijskih i mirovinskih fondova HGK.

Glavni ekonomist HGK Goran Šaravanja istaknuo je da se ovom dodjelom nagrada odaje priznanje najuspješnijim investicijskim fondovima i društvu koji su usprkos izazovima poput visoke inflacije, usporavanja gospodarskog rasta te digitalizacije, ostvarili dobre rezultate. Šaravanja je također naglasio zadovoljstvo uspješnom suradnjom udruženja koja okupljaju financijske institucije s regulatorima, kao što su HANFA, HNB i Ministarstvo financija, u svim područjima od interesa za članice.

Goran Šaravanja, glavni ekonomist HGK; Izvor: HGK

Predsjednik Udruženja investicijskih i mirovinskih fondova te predsjednik Grupacije UCITS fondova Hrvoje Krstulović zahvalio je ulagateljima na povjerenju u investicijske fondove i uloženi trud društava.

*Investicijski fond pruža jednostavan i učinkovit način za realizaciju dugoročne štednje i ulaganja građana na tržištu kapitala pogotovo kroz investicijske planove tj. redovite mjesečne uplate. Pristupačnost i suvremenost investicijskih fondova stalno raste kroz inicijative kao što su digitalizacija i nove strategije upravljanja te usmjerenost na promoviranje okolišnih i socijalnih čimbenika", istaknuo je Krstulović.

Hrvoje Krstulović, predsjednik Udruženja investicijskih i mirovinskih fondova ; Izvor: HGK

Dario Bjelkanović, fond manager u InterCapital Asset Managementu, preuzeo je nagradu za najbolji obveznički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom za fond InterCapital Dollar Bond.

Dario Bjelkanović, InterCapital Asset Managementa i Goran Šaravanja,glavni ekonomist HGK; Izvor: HGK

InterCapital Short Term Bond najbolji je kunski kratkoročni obveznički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom, a nagradu je primio Niko Maričić, fond manager u društvu InterCapital Asset Management.

Niko Maričić, InterCapital Asset Management i Goran Šaravanja, glavni ekonomist HGK ; Izvor: HGK

Nagrada za najbolji euro kratkoročni obveznički investicijski fond s javnom ponudom pripala je fondu OTP e-start, kojim upravlja društvo OTP Invest.

''OTP e-start je započeo sa svojim radom prije 10 godina. U tom razdoblju pažljivo smo birali ulaganja i nastojali pružiti kvalitetnu uslugu svim ulagateljima. Prošlogodišnje okruženje vođeno visokom inflacijom i kamatnim stopama je ne samo nama, već i drugim upraviteljima stvaralo prilične izazove u upravljanju imovinom. Međutim, uspjeli smo dokazati da je i kroz takve uvjete navigiranje moguće te da uz velike napore možemo opravdati povjerenje naših ulagatelja. Tim načelom nastojati ćemo se voditi i u budućnosti, kako bi dokazali da je ulaganje na duži rok dobar put ka oplemenjivanju imovine", naglasio je Igor Filipović, voditelj Odjela upravljanja imovinom u OTP Investu, koji je preuzeo nagradu.

Igor Filipović, OTP Invest i Goran Šaravanja, glavni ekonomist HGK; Izvor: HGK

Nagrada u kategoriji najbolji dionički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom i ove godine pripala je fondu Capital Breeder. Preuzimajući nagradu ¸Ivan Beljan, predsjednik Uprave Global Investa, istaknuo je da je drugu godinu za redom Capital Breeder proglašen najboljim otvorenim dioničkim fondom.

Ivan Beljan, Global Invest i Goran Šaravanja, glavni ekonomist HGK; Izvor: HGK

Beljan je izjavio kako su bili ponosni na ostvareni rezultat u situaciji kada su gotovo svi svjetski dionički indeksi imali negativne prinose, nakon fantastične 2021. godine. Zahvalio je Grupaciji UCITS fondova na dodjeli nagrade i svim ulagačima na kontinuiranom povjerenju.

Nagrada za najbolji umjereni mješoviti otvoreni investicijski fond s javnom ponudom pripala je fondu Allianz Portfolio, kojim upravlja Allianz Invest. Ana Cvitan Penezić, članica Uprave Allianz Investa, izjavila je prilikom preuzimanja nagrade da su ostvarili uspješne rezultate unatoč izazovnim kretanjima na tržištima kapitala u 2022. godini, zahvaljujući Allianzovom fokusiranom i agilnom pristupu upravljanju ulaganjima uz pomno praćenje tržišta, makroekonomskih fundamenata te kvalitetnih i perspektivnih izdavatelja. Također, zahvalila se svima koji su prepoznali vrijednost njihova rada i nagradu te istaknula da će ostati usredotočeni na ostvarenje investicijskih ciljeva i u narednom razdoblju.

Ana Cvitan Penezić, Allianz Invest i Ana Zorić, Ministarstvo financija; Izvor: HGK

Nagrada za najbolji konzervativni mješoviti otvoreni investicijski fond s javnom ponudom pripala je fondu Eurizon HR Conservative 10. Prilikom preuzimanja nagrade Marko Polić, glavni fond manager u Eurizon Asset Management Croatia je istaknuo kako im je iznimna čast da su druge godine za redom dobitnici nagrade u kategoriji - konzervativnih mješovitih fondova.

Ana Zorić, Ministarstvo financija i Marko Polić, Eurizon Asset Management Croatia; Izvor: HGK

"Ove godine je to naš fond Eurizon HR Conservative 10, otvoreni investicijski fond s javnom ponudom, koji je nagradu za najbolji mješoviti fond dobio također za 2017. te 2018. godinu. Ovo je priznanje za naš dosadašnji rad i uloženi trud te ćemo nastaviti ulagati maksimalne napore i nastojati u danim tržišnim uvjetima ostvariti zadovoljavajuće rezultate za naše udjelničare i u godinama koje dolaze. Ovim putem koristimo priliku da se svim našim klijentima zahvalimo na ukazanom povjerenju", rekao je Polić.

U kategoriji najbolji posebni otvoreni investicijski fond s javnom ponudom ove godine nagrada je pripala fondu ZB bond 2024 USD društva ZB Invest. Nagradu je preuzeo Davor Vorih, fond manager, koji se istaknuo važnost financijske pismenosti i nastavka edukacije ulagatelja kako bi bolje razumjeli investicijske fondove i što kvalitetnije ulagali i štedjeli putem tržišta kapitala.

Ana Zorić, Ministarstvo financija i Davor Vorih, ZB bond 2024 USD ; Izvor: HGK

Nagrada za najbolje društvo za upravljanje investicijskim fondovima u 2022. pripala je društvu InterCapital Asset Management.

"Ova nagrada, koja dolazi od naših kolega iz industrije, predstavlja prepoznavanje našeg predanog rada, stručnosti i talenta koji svakodnevno ulažemo u ono što radimo. InterCapital je svojom kontinuiranom inovativnošću nastojao i nastoji odgovoriti na trendove lansiranjem prvih ETFova u Hrvatskoj i susjednoj Sloveniji, uvođenjem ESGa principa u naš investicijski proces te predstavljanjem FinTech aplikacije Genius - prvog hrvatskog robo savjetnika. Sve nam to pruža mogućnost da sa dozom optimizma gledamo na budućnost znajući da smo prilagodbu našeg poslovanja za nadolazeće vrijeme već započeli. Iskoristio bih priliku te se dodatno zahvalio svim kolegama u InterCapitalu na predanom radu bez kojeg cijeli ovaj rezultat ne bi bio moguć. Najbolji primjer toga su i ove druge dvije nagrade koje smo dobili danas u dvjema, nama dragim i važnim kategorijama, kategorijama obvezničkih fondova", kazao je Hrvoje Čirjak, član Uprave InterCapitala, koji je preuzeo nagradu.

Ana Zorić, Ministarstvo financija i Hrvoje Čirjak, InterCapital; Izvor: HGK

Svjetski dan investicijskih fondova obilježava se 19. travnja

Svjetski dan investicijskih fondova obilježava se 19. travnja jer je na taj dan rođen Abraham van Ketwich, Nizozemac koji je prije 240 godina osnovao prvi investicijskih fond u svijetu i postavio temelje fondovske industrije. HGK i Grupacije UCITS fondova tim povodom će tijekom travnja i svibnja održati predavanja za studente na nekoliko fakulteta, u cilju približavanja fondova mladima i podizanja financijske pismenosti u društvu.