U fokusu

U ovoj godini za preko 80% povrata potaknuto uspjehom AI

Fondovi.hr
Fondovi.hr

U ovoj godini svjedoci smo zadivljujućem porastu američkih dionica, pri čemu preko 80% rasta pripada samo grupi od sedam dionica velikih tehnoloških kompanija, uključujući FAAMG (Facebook, Apple, Amazon, Microsoft i Google), Teslu i Nvidiju.

U ovoj godini svjedoci smo zadivljujućem porastu američkih dionica*, pri čemu preko 80% rasta pripada samo grupi od sedam dionica velikih tehnoloških kompanija, uključujući FAAMG (Facebook, Apple, Amazon, Microsoft i Google), Teslu i Nvidiju.

Među tim tvrtkama ističe se Nvidia, koja je nedavno objavila rekordnu zaradu iznad očekivanja, rezultirajući rastom cijene dionica od 25% tijekom trgovanja nakon zatvaranja tržišta.

AI-a kao pokretačka snaga

Većinu robustnog rasta američkog tržišta dionica od 7,2% možemo pripisati spomenutim sedam tehnološkim dionicama. Te su tvrtke doživjele prosječan porast cijene dionica od 58% u 2023. godini.

Povećanje vrijednosti tih tehnoloških divova uglavnom se može pripisati AI-a koji je očarao investitore i ojačao njihovo povjerenje. Prema Société Générale, bez AI-a, američke bi dionice doživjele pad od 2% u 2023. godini, što ističe značajnu ulogu AI-a u vođenju performansi tržišta.

Među tim tehnološkim divovima, Nvidija je najizraženije reagirala.

Položaj Nvidije u AI revoluciji

Investitori su prepoznali strateški položaj Nvidije u AI-a segmentu. Tvrtka dizajnira i proizvodi grafičke procesore (GPU-ove) koji se koriste u istraživanju i primjeni AI-a, pružajući suštinske alate za razvoj i korištenje AI-a. Takav položaj Nvidiji je stvorio poziciju "prodaje lopata" tijekom zlatne groznice.

Tržišni entuzijazam za AI-om povećao je omjer vrijednosti tvrtke (EV/Prodaja) Nvidije na iznimnih 24 puta, što je značajno više od drugih tehnoloških dionica. Za usporedbu, Microsoft, trenutno ima omjer EV/Prodaja od 10 puta.

Uključenost Nvidije u primjenu strojnog učenja, istraživanje samovozećih automobila, igre i rudarenje kriptovaluta pridonosi njezinim izgledima za budući rast. Međutim, izazovi poput povećanja kamatnih stopa koji utječu na prihode od rudarenja kriptovaluta, usporavanje ulaganja u podatkovne centre i moguće usporavanje industrije igara mogu predstavljati izazove u bliskoj budućnosti.

Budući razvoj Nvidije?

Impresivni rezultati Nvidije u prvom tromjesečju, s 7,2 milijarde dolara prihoda u usporedbi s procijenjenih 6,5 milijardi dolara, postavili su snažnu osnovu. Međutim, smjernice za drugo tromjesečje je tek šokirala tržište. Prognoza Nvidije od 11 milijardi dolara, s mogućim odstupanjem od 2%, znatno je premašila procijenjenih 7,2 milijardi dolara, što je rezultiralo velikim rastom cijene dionica tvrtke od 25% tijekom trgovanja nakon zatvaranja tržišta.

Glavna snaga iza smjernica za drugi kvartal leži u neviđenoj potražnji za proizvodima za podatkovne centre, potaknutoj komercijalnim uspjehom AI-sustava poput ChatGPT-a i Barda. Izvršni direktor Nvidije, Jensen Huang, predviđa da ovaj rast označava početak novog 10-godišnjeg ciklusa, čime dodatno učvršćuju svoj položaj u području AI-a.