Svijet

UBS upozorava na poremećaje na tržištu uzrokovane sadržajem generiranim umjetnom inteligencijom

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Prema analitičarima UBS-a, sve veće širenje umjetne inteligencije ima potencijal "značajno poremetiti" financijska tržišta.

Prema analitičarima UBS-a, sve veće širenje umjetne inteligencije ima potencijal "značajno poremetiti" financijska tržišta.

Tehnologija promiče objavljivanje dezinformacija i može uzrokovati odljev intelektualnog vlasništva.

U analizi ESG ulaganja objavljenoj u petak (26. svibnja), analitičarke UBS-a Annabel Willder, Victoria Kalb i Julie Hudson navode sve načine na koje sve veća upotreba generativne umjetne inteligencije može dovesti do niza etičkih problema. "Netočne informacije ili 'konfabulacije' koje generiraju AI modeli koji se odnose na regulatore, tvrtke ili javne osobe mogle bi se naširoko proširiti, potencijalno utječući na tržišta", pišu analitičari.

AI slika eksplozije Pentagona kao priča o upozorenju

Takvi primjeri već postoje. Ranije ovog tjedna američke su dionice nakratko pale nakon što je društvenim mrežama kružila izmišljena slika eksplozije u blizini Pentagona. Ovaj događaj označava prvi put da je slika generirana umjetnom inteligencijom pomaknula tržišta. To se dogodilo samo nekoliko mjeseci nakon što je OpenAI pokrenuo ChatGPT, što je izazvalo globalnu strku za razvoj sličnih usluga.

Suočene s takvim rizicima, mnoge su banke ograničile korištenje generativnih AI programa. Ranije ove godine, banke uključujući Bank of America, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs i Wells Fargo zabranile su korištenje alata. Bank of America zabranila je zaposlenicima korištenje ChatGPT-a i OpenAI-ja na poslu. JP Morgan je ograničio upotrebu chatbota ChatGPT.

Prijetnja deepfakea

Bujanje takvih tehnologija trebala bi otežati razlikovanje stvarnosti od takozvanih deepfakeova, smatraju analitičari UBS-a. Rizici uključuju izmišljene videozapise izvršnih direktora koji daju izmišljene izjave o svojim tvrtkama ili poznatih investitora koji najavljuju prilagodbe svojih pozicija, što bi sve moglo utjecati na tržišta, kažu analitičari.

"Razmatranja o ESG-u su relevantna s obzirom na sve veće prihvaćanje generativne umjetne inteligencije", napisali su. "Konkretno, vjerujemo da bi deepfake i netočne informacije mogle imati značajan utjecaj na tržište ako se regulatori, dužnosnici tvrtke ili druge javne osobe lažno predstavljaju."

Prema analitičarima UBS-a, sustavi umjetne inteligencije mogli bi postati uobičajeni poput računala, pisača i interneta. Tehnologija nudi mogućnosti za sektore kao što su obrazovanje i medicina.

Analitičari su također ukazali na opasnost da bi umjetna inteligencija mogla olakšati curenje intelektualnog vlasništva i poslovnih tajni kada se osjetljive informacije ubace u takve sustave od strane korisnika koji žele imati koristi od analitike tehnologije. "Svako otkrivanje intelektualnog vlasništva, bilo slučajno ili ne, može naštetiti tvrtkama ili industriji ako se ne poduzmu koraci za sprječavanje kršenja intelektualnog vlasništva i autorskih prava", rekli su analitičari UBS-a.