Market Pulse

Ulagači na Wall Streetu osjećaju manju zabrinutost

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Glavni indeksi na Wall Streetu snažno su se oporavili jer su se brige u vezi stanja u bankarskom sektoru posljednjih tjedana splasnule i to nakon prodaje imovine posrnule Silicon Valley Banke koju podupiru američki regulatori.

Glavni indeksi na Wall Streetu snažno su se oporavili jer su se brige u vezi stanja u bankarskom sektoru posljednjih tjedana splasnule i to nakon prodaje imovine posrnule Silicon Valley Banke koju podupiru američki regulatori.

Dan na burzi je dobro krenuo jer je prodaja nekretnina treći mjesec za redom objavila iznenađujući porast od +0,8% naspram prognoziranih -2,3%, budući da je porasla na najvišu razinu od kolovoza, unatoč rastu kamata na hipotekarne kredite na razinu od 7%.

Druge pozitivne strane tijekom trgovanja uključivale su solidnu poslovne rezultate i smjernice za nudućnost kompanija poput Micron Technology (MU) i Lululemon Athletica (LULU) koje su dale poticaj tehnološkom i diskrecijskom potrošačkom sektoru .

Kripto zima također pokazuje znakove otopljenja s Bitcoinom koji nastavlja rasti. Svi su sektori bili viši na na jučerašnjem trgovinskom danu koju su vodili Nekretnine (XLRE), Tehnologija (XLK), Potrošačka diskrecija (XLY), i Financije (XLF) koji su najviše porasli.

DJIA je završio dan skočivši za 323,25 bodova (+1,00%) i smjestivši se na 32717,60, dok je S&P 500 porastao za 56,54 boda (+1,42%) i završio na 4027,81. Kupnja dionica kompanija koje proizvode poluvodiče povela je NASDAQ prema gore, jer je skočio za 210,16 bodova (+1,79%) i završio dan na 11926,24.

Širina je bila pozitivna s izdanjima u napredovanju koja su nadmašivala izdanja u opadanju s 4:1 na NYSE i s 2:1 na NASDAQ-u. Rast volumena iznosio je 85% na NYSE i NASDAQ. VIX je pao za 0,85 bodova (-4,26%) i zatvorio na 19.12. Cijene sirove nafte bile su niže nakon što su izgubile 0,39 bodova (-0,53%), a svibanjski ugovor je zatvoren na 72,81 dolara po barelu. Cijene zlata pale su za 8,80 bodova (+0,45%) i završile su na 1964,70 dolara za uncu. Bitcoin (BTC) završio je dan na 28.443,10.

Pozitivnih odstupanja bilo je dosta tijekom današnjeg širokog porasta jer je indeks volatilnosti, naširoko poznat kao VIX, pao na najnižu razinu od prvog tjedna u mjesecu, neposredno prije nego što su previranja u bankarskom sektoru izazvala paniku na tržištima. Osim toga, linija napredovanja/pada, vodeći pokazatelj tržišnog raspoloženja koji se koristi za potvrdu cjenovnih trendova u glavnim indeksima, također se vratio na razine zadnje viđene od početka mjeseca.

Objave o zaradi koje treba pratiti u četvrtak uključuju: Hamilton Pulse Biosciences (PLSE) i Blackberry Ltd (BB).

Ekonomski kalendar kretanja tržišta za petak: američki BDP i zahtjevi za nezaposlene u SAD-u