Ulagači su odahnuli jer se čini da će zaraza bankarske krize biti obuzdana

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Opis slike

Dionice su u četvrtak u SAD-u pale na otvaranju, ali su porasle nakon vijesti da će First Republic Bank (FRC) i SVB Financial (SIVB) dobiti novčanu pomoć od nekoliko banaka Money Center, a Credit Suisse spašava švicarska vlada.

Dionice su u četvrtak u SAD-u pale na otvaranju, ali su porasle nakon vijesti da će First Republic Bank (FRC) i SVB Financial (SIVB) dobiti novčanu pomoć od nekoliko banaka Money Center, a Credit Suisse spašava švicarska vlada.

To je pokrenulo pretjeranu prodaju, kupovni pad koji se produžio do zatvaranja. Ekonomski podaci bili su mješoviti s početnim zahtjevima za nezaposlene koji su pali na 195 tisuća naspram procijenjenih 205 tisuća, dok su kontinuirani zahtjevi također ispod konsenzusa.

Philadelphia Fed Manufacturing Index pao je na 27,2 naspram -15,5 procjene, s novim narudžbama u padu -28,2% naspram -13,6% procjene.

Europska središnja banka najavila je povećanje stope za 0,50 bodova, ali je odustala od budućih smjernica, a europska su tržišta uglavnom bila niži s njemačkim DAX-om u padu od -3,27%, a francuskim CAC-om u padu od -3,58%.

Janet Yellen američka ministrica financija umirila je tržišta i dala dionicama još jedan korak u porastu poslijepodne rekavši da je bankarski sustav zdrav i da su depoziti sigurni, dodajući da inflacija ostaje glavni prioritet za Federalne rezerve.

Rotacija u tehnološke dionice s velikom tržišnom kapitalizacijom ponovno je dovela do tržišnih dobitaka s dionicama Microsofta (MSFT) i Meta Platforms (META) koje su skočile za više od +5%, dok su poluvodiči također bili snažni predvođeni skokom od +6,23% u Intelu (INTC) nakon nadogradnja. Philadelphia Semiconductor Index porastao je za +4,05%. Oporavak je vidio kako su se različiti indeksi zatvorili blizu najviših vrijednosti dana, pri čemu je DJIA dobio 371,98 bodova (+1,17%) i zatvorio se na 32246,55, dok je S&P 500 pokupio 68,35 bodova (+1,76%) završivši na 3960,28. NASDAQ je skočio za 283,22 boda (+2,48%) i spustio se na 11717,28.

Cijene sirove nafte pale su ispod 66 dolara prije nego što su se oporavile i dodale 0,58 (+0,83%), a travanjski ugovor je zatvoren na 68,17 dolara po barelu.

Cijene zlata pale su za 7,70 (-0,40%) i završile na 1923,60 dolara za uncu.

Bitcoin (BTC) je zatvorio sesiju na 24.900 dolara.

Ulagači su odahnuli jer se čini da će zaraza bankarske krize biti obuzdana. Prinosi su porasli uz povećanje kamatnih stopa od 0,25 bodova za sljedeći tjedan. Tržište dionica izgleda spremno za to, ali mogli bismo vidjeti da će se volatilnost nastaviti još nekoliko dana.

Ulagači će možda htjeti ostati oprezni uoči vikenda kako bi bili sigurni da još jedna cipela neće pasti u bankarskoj industriji.

Objave o zaradi koje treba pratiti u četvrtak uključuju: Ballard Power Systems (BLPD).

Tržišni ekonomski kalendar za četvrtak: industrijska proizvodnja, raspoloženje potrošača i vodeći pokazatelji.