U fokusu

Ulaganja obiteljskih ureda u startupe opadaju, ali ostaju ključni igrači na tržištu

Fondovi.hr
Fondovi.hr

U 2022. godini zabilježen je značajan pad ulaganja obiteljskih ureda u startupe, kako u pogledu broja investicija, tako i u pogledu uloženog kapitala. Ovaj pad ukazuje na oprezniji pristup investiranju obiteljskih ureda zbog rastuće nesigurnosti na tržištima. Unatoč tome, obiteljski uredi i dalje zauzimaju značajnu poziciju na globalnom tržištu investiranja u startupe.

Ulaganja obiteljskih ureda u startupe diljem svijeta dosegnula su vrhunac 2021. godine, ali su se smanjila u 2022., pokazujući opreznu strategiju investiranja. Iako obiteljska ureda čine značajan udio u ukupnom kapitalu uloženom u startupe, broj investicija i iznos uloženog kapitala su se smanjili prošle godine.

Prema istraživanju koje je provela tvrtka PwC, obiteljska ureda čine gotovo trećinu ukupnog kapitala uloženog u startupe diljem svijeta. Međutim, zbog trenutne nesigurnosti, obiteljski uredi smanjili su svoja ulaganja u 2022. godini, fokusirajući se prvenstveno na investicije u srednje velike tvrtke koje provode zajedno s drugim investitorima.

Istraživanje također otkriva da se definicija "obiteljskog ureda" promijenila tijekom vremena. Tradicionalno su akademici obiteljske urede dijelili na četiri kategorije: jednostruk, višestruk, ugrađen i virtualan. Međutim, u sektoru se sada prepoznaje niz drugih varijanti, uključujući ureda za glavne investicije, investicijske fondove za glavne investicije, poduzeća obiteljskog biznisa i investicijske tvrtke obitelji. No, zajednička nit među njima je da su osnovane s novcem jednog vlasnika ili obitelji vlasnika te da svoj novac investiraju posebno za dugoročne svrhe.

U istraživanju su korišteni podaci iz jedinstvene baze podataka tvrtke PwC koja sadrži informacije o 6.530 obiteljskih ureda diljem svijeta. Uz to, prikupljeni su i podaci iz raznih izvora trećih strana, uključujući profesionalne baze podataka o rizičnom kapitalu, praćenje vijesti i pretraživače, kao i izvještaji industrije i drugi javno dostupni izvori. Istraživanje pruža uvid u ulaganja obiteljskih ureda u startupe u razdoblju od siječnja 2012. do prosinca 2022. godine te je relevantno za sve zainteresirane za obiteljske urede i utjecaj ulaganja u startupe na oblikovanje budućnosti.

U 2022. godini zabilježen je značajan pad ulaganja obiteljskih ureda u startupe, kako u pogledu broja investicija, tako i u pogledu uloženog kapitala. Ovaj pad ukazuje na oprezniji pristup investiranju obiteljskih ureda zbog rastuće nesigurnosti na tržištima. Unatoč tome, obiteljski uredi i dalje zauzimaju značajnu poziciju na globalnom tržištu investiranja u startupe.

"Klubsko ulaganje", su zajednička ulaganja s drugim investitorima, dominiralo je ulaganjima obiteljskih ureda u startupe, pri čemu je više od 90% ulaganja realizirano na taj način u proteklim godinama. Najprivlačnija tržišta za ulaganja obiteljskih ureda u startupe i dalje su Amerike i Karibi, slijede ih Azija i Pacifik te Europa, Bliski istok i Afrika.

Sektorski, obiteljski uredi fokusiraju se na trendove na tržištu, a najčešće investiraju u Softverske usluge (Software-as-a-Service - SaaS), FinTech, umjetnu inteligenciju i strojno učenje, tehnologiju, medije i telekomunikacije (TMT) i mobilne tehnologije.

Unatoč smanjenju ulaganja u 2022. godini, obiteljski uredi i dalje ostaju važan igrač na tržištu investiranja u startupe. Njihov utjecaj i dalje se osjeća, a njihova ulaganja pridonose razvoju inovativnih tvrtki i stvaranju novih poslovnih prilika diljem svijeta. Iako su pristupili s većom oprezom u 2022., očekuje se da će se obiteljski uredi i dalje angažirati u investiranju u startupe te će njihova ulaganja i dalje oblikovati globalno gospodarstvo i tehnološki napredak.

Pojam dana

ETF fondovi

Exchange-Traded Funds (ETFs) ili burzovno utrživi fondovi su relativno nova inovacija u svijetu investiranja, a pojavili su se u SAD-u krajem 80-ih godina prošlog stoljeća