Utjecaj umjetne inteligencije na korporacije: Rekordni profiti na vidiku

Fondovi.hr
Fondovi.hr

OpenAI

Mnogi izražavaju zabrinutost zbog utjecaja tehnologije umjetne inteligencije (AI) na zapošljavanje u budućnosti. Međutim, prema Goldman Sachs-u, revolucija AI-ja donijet će korporacijama rekordne profite zahvaljujući snažnom rastu produktivnosti.

Mnogi izražavaju zabrinutost zbog utjecaja tehnologije umjetne inteligencije (AI) na zapošljavanje u budućnosti. Međutim, prema Goldman Sachs-u, revolucija AI-ja donijet će korporacijama rekordne profite zahvaljujući snažnom rastu produktivnosti.

"Sljedećih 10 godina, AI bi mogao povećati produktivnost za 1,5% godišnje. To bi moglo rezultirati rastom profita S&P 500 indeksa od 30% ili više", rekao je Ben Snider, stariji strateg u investicijskoj banci, za CNBC u četvrtak.

Snider je primijetio da su jasni pobjednici nedavnog tehničkog procvata AI tehnologije, predvođeni sve popularnijim chatbotovima poput OpenAI-jevog ChatGPT-a i Googleovog Barda, trenutno u tehnološkom sektoru, ali "pravo pitanje za investitore je tko će biti pobjednici u budućnosti".

"1999. ili 2000. tijekom tehnološkog balona bilo bi vrlo teško zamisliti da će Facebook ili Uber promijeniti način života", rekao je, napominjući da će AI tehnologija zauvijek promijeniti mnoge industrije i pružiti priliku za investitore čak i izvan tehnološkog sektora.

U svojoj analizi koja je objavljena u srijedu, Snider je detaljnije opisao svoj sve veći optimizam u pogledu primjene AI-ja u korporativnom svijetu, nazvavši ga "najvećom potencijalnom dugoročnom podrškom profitnim maržama".

Stariji strateg primijetio je da su profite marže S&P 500 indeksa porasle s 5% na 12% od 1990. godine, s rastom u svakom glavnom sektoru indeksa. Prema podacima Goldman Sachsa, ta ekspanzija marži sama je objasnila više od 40% rasta dionica u tom razdoblju.

Prema modelima investicijske banke, tijekom idućeg desetljeća tehnologija AI-ja pomoći će povećanju profitnih marži korporacija za dodatnih 4 postotna boda zahvaljujući povećanoj produktivnosti. I postoje sve više dokaza koji podržavaju tu tvrdnju.

U ožujku su ekonomisti MIT-a Shakked Noy i Whitney Zhang u radnom dokumentu otkrili da ChatGPT "znatno povećava prosječnu produktivnost" profesionalnih pisaca, omogućavajući im da obave mnogo zadataka u pola uobičajenog vremena. Anton Korinek, profesor ekonomije na Sveučilištu Virginia, otkrio je da veliki jezični modeli mogu "značajno" povećati produktivnost ekonomista u istraživanju 25 primjera korištenja objavljenom u radnom dokumentu Nacionalnog istraživačkog biroa za ekonomiju u veljači.

Ipak, Snider je također primijetio da "nepoznanica oko eventualnog ekonomskog utjecaja AI-ja i regulatornog odgovora koji bi mogao izazvati je visoka".

U izvještaju iz ožujka, ekonomisti Goldman Sachsa upozorili su da bi AI tehnologija mogla zamijeniti 300 milijuna poslova diljem svijeta u sljedećih 10 godina. Međutim, ta tehnologija vjerojatno će također stvoriti nova radna mjesta, smanjiti troškove za korporacije i, kao što smo već spomenuli, povećati produktivnost, što otežava predviđanje njenog budućeg utjecaja.

Čak je i suosnivač OpenAI-a Sam Altman priznao u svjedočenju pred Senatskim odborom za pravosuđe u utorak da je potencijalni utjecaj tehnologije nesiguran, dok je pozvao na pojačanu regulaciju.

"Moj najveći strah je da mi - područje, tehnologija, industrija - nanosimo značajnu štetu svijetu", rekao je Altman Kongresu. "Mislim da, ako ova tehnologija krene po zlu, može jako loše završiti."