Svijet

WEF upozorava da će u sljedećih 5 godina nestati 14 milijuna radnih mjesta

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Kako globalno gospodarstvo slabi, a tvrtke usvajaju tehnologije poput umjetne inteligencije, milijuni radnih mjesta će nestati, kaže Svjetski ekonomski forum

Veliki poremećaji dogodit će se na tržištu rada u sljedećih pet godina jer sve više kompanija usvaja tehnologije umjetne inteligencije (AI), a globalno gospodarstvo se pogoršava, navodi Svjetski ekonomski forum (WEF) u svom najnovijem izvješću.

Očekuje se da će umjetna inteligencija te ekonomski i društveni uvjeti rezultirati gubitkom 83 milijuna radnih mjesta, sa samo 69 milijuna otvorenih radnih mjesta do 2027. godine, navodi se u izvješću koje je objavljeno u nedjelju.

To će rezultirati neto gubitkom od 14 milijuna radnih mjesta, što predstavlja 2% trenutne zaposlenosti.

U izvješću se predviđa da će gotovo četvrtina zaposlenika promijeniti posao, uglavnom zbog pojave novih tehnologija.

Usvajanje tehnologije i veći digitalni pristup također će stvoriti neto rast radnih mjesta, ali uz veće kompenzacije od gubitaka. Sporiji gospodarski rast, manjak ponude i inflacija predstavljaju najveće rizike za radna mjesta, kaže se u izvješću.

Pojava umjetne inteligencije izravno će riskirati mnoge uloge jer roboti u nekim slučajevima zamjenjuju ljude. WEF je rekao da bi do 2027. moglo biti oko 26 milijuna manje poslova u evidenciji i administraciji.

Prema izvješću, 2020. poslodavci su mislili da će 47% uloga biti automatizirano do 2025. Danas predviđaju da će taj broj dosegnuti 42% do 2027.