Market Pulse

Zabrinutost za globalno gospodarstvo obara cijene nafte, unatoč odluci Saudijske Arabije

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Odluka Saudijske Arabije da smanji proizvodnju nafte za 1 milijun barela dnevno (bpd) u srpnju, s mogućnošću daljnjeg smanjenja, mogla bi pogoršati već postojeću neravnotežu na naftnom tržištu.

Cijene nafte su pale u utorak zbog veće zabrinutosti za budućnost globalnog gospodarstva nego za ponudu, nakon što je Saudijska Arabija odlučila ograničiti proizvodnju nafte u srpnju.

Međunarodna referentna sirova nafta Brent trgovala se po cijeni od 75,91 USD po barelu u 9:55 ujutro lokalnog vremena (06:55 GMT), što predstavlja pad od 1,04% u odnosu na cijenu zatvaranja od 76,71 USD po barelu na prethodnoj sesiji trgovanja u petak.

Američka referentna vrijednost West Texas Intermediate (WTI) trgovala se u istom trenutku po cijeni od 71,31 USD po barelu, što je pad od 1,16% u odnosu na kraj prethodne trgovačke sesije od 72,15 USD po barelu.

Odluka Saudijske Arabije da smanji proizvodnju nafte za 1 milijun barela dnevno (bpd) u srpnju, s mogućnošću daljnjeg smanjenja, mogla bi pogoršati već postojeću neravnotežu na naftnom tržištu.

Čelnik Međunarodne agencije za energiju (IEA), Fatih Birol, upozorio je u ponedjeljak na daljnje pogoršanje situacije na tržištu nakon ove odluke.

"Prije sastanka OPEC+ već smo očekivali tjeskobu na tržištima u drugoj polovici ove godine, što znači da je postojala mogućnost rasta cijena nafte", rekao je Birol, upozoravajući da odluka skupine "znatno povećava tu mogućnost".

Iako su cijene porasle u ponedjeljak zbog očekivane slabosti opskrbe nakon summita OPEC+, tu je rast cijena pomračila zabrinutost za svjetsku recesiju nakon objave mračnih podataka iz SAD-a, zemlje koja je najveći svjetski potrošač nafte.

Gospodarska aktivnost u uslužnom sektoru SAD-a porasla je u svibnju peti mjesec zaredom, ali je stopa rasta usporila prema izvješću Instituta za upravljanje opskrbom (ISM) objavljenom u ponedjeljak.

Sektor usluga u SAD-u rastao je 35 od posljednjih 36 mjeseci, s jedinim smanjenjem u prosincu, prema ISM-u. Indeks je u studenom 2021. dosegnuo najvišu razinu svih vremena od 69,1%.

Ulagači sada s nestrpljenjem iščekuju statističke podatke iz Kine, koji će pružiti uvid u gospodarstvo drugog najvećeg svjetskog potrošača nafte i najvećeg uvoznika nafte.