Market Pulse

Zabrinutost zbog recesije prevladava na tržištu roba, plemeniti metali rastu

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Cijene zlata i srebra porasle su prošlog tjedna za 1,9%, odnosno 1,7%.

Zabrinutost zbog recesije povećala je prodajni pritisak na tržištu roba prošlog tjedna, a potraga za sigurnim utočištem nastavila je podizati cijene plemenitih metala.

Neizvjesnosti vezane uz monetarnu politiku središnjih banaka i zabrinutost oko gospodarske aktivnosti utjecale su na tržište roba.

Usporavanje gospodarske aktivnosti i rast cijena nafte izazvali su zabrinutost da bi se borba protiv inflacije mogla prekinuti.

Učinci oštrih koraka američke Federalne rezerve vidljivi su u američkom gospodarstvu.

Dok su znakovi usporavanja tržišta rada ojačali, situacija je povećala zabrinutost na tržištima da bi američko gospodarstvo moglo ući u recesiju.

Ulagači, koji su dugo vremena bili između zabrinutosti zbog inflacije i recesije, čini se da su manje zainteresirani za rizičnu imovinu nakon što je rizik od recesije izbio u prvi plan.

Dok je broj zaposlenih izvan poljoprivrede pao na 236.000 u SAD-u, broj zahtjeva za prve zahtjeve za nezaposlene porastao je na 228.000 u tjednu koji je završio 1. travnja, premašivši očekivanja.

Podaci o američkim tvorničkim narudžbama u veljači su pali iznad predviđanja. To je također povećalo zabrinutost zbog recesije.

Iako je indeks proizvodnje Institute of Supply Management u SAD-u ostao ispod tržišnih očekivanja s 46,3 u ožujku, nastavak kontrakcije u prerađivačkoj industriji bio je još jedan čimbenik koji je povećao zabrinutost zbog recesije.

Prinos američkih 10-godišnjih obveznica završio je tjedan na 3,41%, što je pad od oko sedam baznih bodova nakon što je prošli tjedan bio na najnižoj razini od rujna 2022. s 3,26%.

Usred ovih događaja, neizvjesnosti u vezi s potezima Fed-a za sljedeći mjesec ostale su jake.

Ulagači će se usredotočiti na podatke o inflaciji koji će u SAD-u biti objavljeni ovaj tjedan.

Cijene roba

Cijena unce zlata dosegla je najvišu razinu od ožujka 2022. s 2.032 prošli tjedan, a završila je tjedan s rastom od 1,9%.

Cijena srebra, koja je dosegla najvišu razinu od travnja 2022., završila je tjedan u plusu za 3,6%, dok su cijene platine i paladija porasle za 1,7% odnosno 0,8%.

Odluke OPEC-a i OPEC+ o smanjenju proizvodnje nafte, povećanje potražnje za naftom u Kini i procijenjeni pad zaliha sirove nafte u SAD-u povećali su cijene nafte.

U međuvremenu su cijene prirodnog plina pale zbog smanjene potražnje zbog toplijih vremenskih uvjeta.

Usporavanje gospodarske aktivnosti također je povećalo zabrinutost za potražnju baznih metala.

Bakar je prošli tjedan izgubio 1,3%, olovo 1,3%, aluminij 2,9%, nikal 1,7%, a cink 4,5%.

Zabrinutost zbog recesije također je negativno utjecala na poljoprivredne proizvode.

Cijene pšenice, kukuruza, soje i riže pale su za 2,4 posto, 2,6 posto, 0,8 posto i riže 4,5 posto.

Testirajući najvišu razinu od listopada 2016. na 0,2324 USD, šećer je porastao za 4,3%, a kava za 8,1%, dok je pamuk pao za 2,1%, a kakao za 2,4%.