Zagrebačka burza oslabila pod pritiskom globalnih događaja i krize u bankarskom sustavu

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Opis slike

U novom tjednu na Zagrebačkoj burzi zabilježen je prekid petotjednog pozitivnog niza, uz smanjenje vrijednosti indeksa pod utjecajem globalnih zbivanja i krize u bankarskom sustavu. CROBEX je u tjednu oslabio 1,2 posto, na 2.244 boda, dok je CROBEX10 pao 1,3 posto, na 1.280 bodova. Oba indeksa sada su na razinama na kojima su bili krajem veljače.

U novom tjednu na Zagrebačkoj burzi zabilježen je prekid petotjednog pozitivnog niza, uz smanjenje vrijednosti indeksa pod utjecajem globalnih zbivanja i krize u bankarskom sustavu.

CROBEX je u tjednu oslabio 1,2 posto, na 2.244 boda, dok je CROBEX10 pao 1,3 posto, na 1.280 bodova. Oba indeksa sada su na razinama na kojima su bili krajem veljače.

Svi sektorski indeksi na Zagrebačkoj burzi prošloga su tjedna pali, a najviše Crobexnutris, za 2,57 posto. Redovni promet dionicama iznosio je 6,12 milijuna eura, što je za otprilike dva milijuna manje nego u tjednu ranije.

Najlikvidnija dionica bila je dionica Spana, s gotovo 914 tisuća eura prometa, a cijena joj je ojačala 0,61 posto, na 49,4 eura. Slijedila je dionica Turisthotela, koja je ostvarila promet od 621 tisuću eura i zabilježila rast cijene za 1,69 posto, na 600 eura. Ta dionica bila je među likvidnijima i najveća dobitnica, nakon što je Tankerska plovidba objavila ponudu za preuzimanje Turisthotela po cijeni od 610,53 eura za svaku redovnu dionicu te turističke kompanije.

U fokusu investitora bila je i dionica Podravke, kojom je ostvareno 573 tisuće eura prometa, a cijena joj je potonula 4,71 posto, na 89 eura. Znatnije se trgovalo i dionicom Zagrebačke banke, kojom je ostvareno 494 tisuće eura prometa, a cijena joj je stagnirala na 12,05 eura.

Najveća gubitnica među likvidnijim izdanjima bila je dionica HPB-a, koja je zabilježila pad cijene za gotovo 5 posto, na 115 eura. Unatoč padu vrijednosti indeksa i većem prometu dionicama, ulagači i dalje prate situaciju na globalnom tržištu i očekuju daljnji razvoj događaja koji bi mogao utjecati na kretanje cijena na Zagrebačkoj burzi.